Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo protiv covida-19 u Francuskoj

HRT/ilustracija

Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.

Farmaceutski sektor uvelike se oslanja na specijalizirane podizvođače, kojima prepušta čitav niz poslova, od razvoja do proizvodnje lijekova, dok se sam fokusira na otkrivanje i prodaju, prema Wikipediji.

Švicarski Recipharm najveći je podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, s pogonima u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu i Indiji, pokazuju podaci na internetskoj stranici.

Danas su objavili da su s američkom Modernom, koja je prošli tjedan izvijestila da je njezino potencijalno cjepivo protiv covida 19 spriječilo zarazu kod 94,5 posto sudionika u ispitivanju, potpisali pismo namjere o proizvodnji. Konačni dogovor očekuju u prosincu.



U Francuskoj imaju četiri tvornice a cjepivo planiraju proizvoditi u pogonu u Montsu.

Financijske pojedinosti posla nisu objavili.

Europska unija dogovorila je u utorak nabavu do 160 milijuna doza Moderninog kandidata za cjepivo, čime bi potencijalna zaliha cjepiva protiv covida 19 porasla na gotovo dvije milijarde.

Nijedno potencijalno cjepivo nije još dobilo zeleno svjetlo kao pouzdani instrument u borbi protiv covida 19 koji je do sada usmrtio više od 1,4 milijuna ljudi širom svijeta.

Komentari