Sve više zemalja zbog rasta novozaraženih uvodi nove restriktivne mjere

Diljem Europe ponovno raste broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sve je nepovoljnija situacija u Austriji. Njemačka je zato na crvenu listu stavila područje grada Beča, što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Slovenija, pak, ponovno ima rekordan broj novozaraženih. Sve više država uvodi nove restriktivne mjere.

U Europi je zaraženo 4 milijuna i 870 tisuća ljudi. Najteže je ponovno u Španjolskoj. Madrid, s najvećim brojem novozaraženih, od petka uvodi takozvane ciljane blokade. Zatvaraju se škole, kao i pojedine četvrti, uz potpuno ograničenje kretanja.

“To se mora učiniti. S obzirom na to kako se do sada upravljalo krizom u Madridu, mislim da ne postoji drugi izbor”, rekao je Alberto Palleria, Madrid.

U Austriji je broj zaraženih u jednome danu porastao za 800. Veliko je žarište Beč, u kojem je gotovo polovina svih novozaraženih. Reakcije susjeda nije bilo teško predvidjeti. Nakon Švicarske, i Njemačka je stavila Beč na crvenu listu.



Epidemiološko stanje pogoršava se i u Češkoj. U jednom danu zabilježeno je 1.600 novozaraženih. Naglo povećanje broja novih slučajeva vlasti objašnjavaju masovnim testiranjem.

“Cilj je što više ograničiti porast broja zaraženih. Prema statistikama, 90 posto zaraženih nema simptome”, rekao je Andrej Babiš, češki premijer.

Grčka vlada najavila je jačanje preventivnih mjera u regiji Attica, koja ima najviše novozaraženih. Ograničava se broj ljudi na okupljanjima na otvorenome.

“Svi koncerti na otvorenome ne smiju prelaziti kapacitet od 50 posto i svi posjetitelji moraju sjediti. Pušenje i alkohol nisu dopušteni, a maske su obvezne”, kazao je Nikos Hardalias, zamjenik ministra civilne zaštite.

Najveći dnevni broj novozaraženih od početka epidemije bilježi i Slovenija: 123. Zbog sve većeg broja hospitaliziranih, vlasti su najavile otvaranje četvrte bolnice za COVID. Slovenski epidemiolozi tvrde da su za kontrolu epidemije ključna iduća dva tjedna, piše HRT.

Komentari