Sve više republikanaca poziva Trumpa na ostavku: Zahvatila ga je neka vrsta ludila

Gage Skidmore

Deset dana prije kraja mandata, Donald Trump je sučeljen sa sve brojnijim pozivima na ostavku, pa i iz republikanskog tabora, kako bi se izbjegla teška procedura opoziva usred političke, zdravstvene i gospodarske krize.

Nakon republikanskih senatora Bena Sassea i Lise Murkowski, senator Pat Toomey ocijenio je u nedjelju na CNN-u da bi predsjednikova ostavka bila “najbolje rješenje”.

Nakon predsjedničkih izbora 3. studenog na kojima je izgubio, Donalda Trumpa je “zahvatila neka vrsta ludila, napravio je stvari potpuno nezamislive i neoprostive”, dodao je.

“Najbolja stvar za jedinstvo zemlje bila bi njegova ostavka”, rekao je za ABC Alan Kitzinger, član Zastupničkog doma i prvi republikanac koji je odmah u četvrtak pozvao da se predsjednika proglasi “nesposobnim” za obnašanje dužnosti.



Trumpu se zamjera da je svjesno davao izjave koje su potaknule nasilje 

No američki milijarder ne daje ni najmanji znak da je voljan dati ostavku, rekli su njegovi savjetnici, a prenosi američki tisak.

Nancy Pelosi koja je najavila da će poduzeti korake ako predsjednik na odlasku ne odstupi, pozvala je u subotu svoj tabor da se ovog tjedna vrati u Washington kako bi odlučili o tome kako će sankcionirati Trumpa za nasilni upad na Capitol na koji je, kažu, poticao pristaše.

U otvorenom pismu zastupnicima nije spomenula mogući opoziv, ali je istaknula da je “apsolutno nužno da oni koji su sudjelovali u napadu na našu demokraciju odgovaraju za to”.

U tekstu optužbe koja je podnesena Zastupničkom domu i koju je potpisalo najmanje 200 zastupnika, republikanskom predsjedniku se zamjera da je “svjesno davao izjave” koje su u srijedu potaknule navalu njegovih pristaša na zgradu Kongresa.

Komentari