Sve napetije u BiH zbog koronavirusa. Dodatne restrikcije stupile na snagu

U Bosni i Hercegovini od srijede ujutro na snagu su stupile dodatne restrikcije čiji je cilj spriječiti sva masovna okupljanja ne bi li se na taj način usporilo širenje koronavirusa, odlučili su u utorak kasno navečer članovi stožera Civilne zaštite Federacije BiH.

Od srijede u 6 sati tako će biti zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata osim restorana koji mogu dostavljati hranu, a zabrana se odnosi i na sva kazališta, kina, fitness klubove i slične objekte.

“Ovo je prvi set mjera a možda ćemo ih dodatno proširiti”, izjavio je Fahrudun Solak, ravnatelj uprave Civilne zaštite.

Slične restriktivne mjere od ranije su na snazi i u Republici Srpskoj a u tom entitetu do sada je zabilježen najveći broj slučajeve zaraze koronavirusom.



Ukupni broj zaraženih u cijeloj BiH do utorka navečer bio je 27 nakon što je najnoviji slučaj potvrđen u Mostaru.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih na širem području Banje Luke

Vijeće ministara BiH je ranije tijekom utorka proglasilo stanje nesreće u cijeloj zemlji odobrivši istodobno provedbu mjera čiji je cilj spriječiti da osobe koje dolaze iz inozemstva eventualno dalje prenose virus.

Do kraja tjedna svi oni bi umjesto da ih se kao sada šalje u samoizolaciju odmah trebali biti smješteni u karantenu u posebnim kampovima uz samu granicu.

Srbija i Crna Gora ranije ovog tjedna u potpunosti su zatvorile granicu prema BiH pa je jedini izlaz iz te zemlje sada preko Hrvatske.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako se granica s Hrvatskom neće zatvarati unilateralnom odlukom.

Zaražen i ministar za europske integracije Republike Srpske

Još sedam osoba, među kojima je i ministar za europske integracije Republike Srpske Zlatan Klokić, zaraženo je koronavirusom u posljednja 24 sata na području ovoga entiteta pa se ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini popeo na 34.

Kako su u utorak navečer izvijestili na svojoj Facebook stranici iz ministarstva zdravstva RS, nakon laboratorijskih analiza za 76 osoba, potvrđena je zaraza koronavirusom (COVID-19) kod njih sedam pa se ukupan broj zaraženih u ovome entitetu popeo na 27. Istodobno na području entiteta Federacije BiH je sedam zaraženih.

Po navodima iz Republike Srpske, koja je za sada središte zaraze koronavirusom u BiH, novooboljele su četiri muške osobe srednjih godina te jedan mladić, kao i dvije žene srednjih godina.

Jedna zaražena osoba je iz Prnjavora, jedna je iz Doboja, a svi ostali su iz Banja Luke. Svi se nalaze, kako se pojašnjava u obavijesti, u kućnoj izolaciji i pod nadzorom su epidemiologa.

Među zaraženima je i ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju RS Klokić, koji je medijima potvrdio da je pozitivan na koronavirus.

“Informiran sam da sam pozitivan na koronavirus. U kući sam u izolaciji i osjećam se dobro, bez ikakvih simptoma, bez groznice i bez kašlja”, rekao je za Alternativnu televiziju iz Banja Luke ministar Klokić. Ova TV kuća navela je da su i ostali članovi vlade poduzeli preventivne mjere.

Sve do sada zaražene osobe u RS-u su stabilnog zdravstvenog stanja, s blagim ili bez ikakvih simptoma. U ovome entitetu je 4864 osobe koje su podvrgnute medicinskom nadzoru jer su stigle s područja pogođenih virusom COVID-19.

Komentari