SUPERSILE POČELE BITKU ZA POLOVE Rusi krenuli prvi, značajan ulog ima i Kina. Trump naredio izgradnju novih baza i flotu ledolomaca

Američki predsjednik Donald Trump naredio je izgradnju flote ledolomaca i novih baza kako bi osigurao “američke interese” na Arktiku i Antarktici do kraja ovog desetljeća, čime je uputio jasan signal da njegova administracija planira zauzeti agresivniji pristup u borbi s Rusijom i Kinom za prirodne resurse u polarnim regijama, piše Guardian.

Trump je objavio memorandum koji traži “zaštitu američkih nacionalnih interesa u regijama Arktika i Antarktike” te traži da se u roku 60 dana sastavi plan izgradnje tri velika i tri srednje velika ledolomca do 2029. godine, a preporučuje se izgradnja dvije nove baze na američkom teritoriju i dvije na stranom teritoriju.

“Čini se da je ovo nova hitna studija koja potvrđuje ili čak širi potrebe SAD-a. No, kako će to platiti je pitanje koje se ostavilo za neki drugi dan”, kaže za Guardian Heather Conley, potpredsjednica za Europu, Euroaziju i Arktik pri Centru za strategiju i međunarodne studije.

Rusi u velikoj prednosti

U svakom slučaju, riječ je o uključivanju u utrku u kojoj Amerikanci trenutno debelo zaostaju za Rusima. Naime, SAD ima samo jednog ledolomca u floti, prilično stari Polar Star, dok ih Rusi imaju čak 40, od čega je njih pet na nuklearni pogon. Štoviše, Rusi su odmakli s gradnjom tri broda iz nove klase nuklearnih ledolomaca, nazvane projekt 22220. Kada budu završeni, a trebali bi biti do 2022., ovi će brodovi biti najveći i najsnažniji ledolomci na svijetu.



Osim Rusa, čak i mala Finska ima sedam ledolomaca, dok ih Kanada i Švedska imaju po šest svaka, a nedavno je oko na Arktik bacila i Kina koja pokušava osigurati svoj dio kolača u regiji prebogatoj prirodnim resursima tako da financira razne infrastrukturne projekte.

U Trumpovom memorandumu stoji da bi se nova flota koristila za niz ekonomskih i sigurnosnih misija, a napominje se i kako bi se trebala istražiti mogućnost da novi brodovi budu na nuklearni pogon te “opremljeni defenzivnim naoružanjem koje bi im omogućilo da se obrane od prijetnji konkurencije”. Zapovjednik američke obalne straže dodao je i da će možda trebati i projektile zemlja-zrak da obrane američki teritorij od Rusije i Kine.

“Novost u ovom dokumentu je i to da se traži uspostava novih domaćih i međunarodnih baza, vjerojatno jedna na sjeveru, a jedna na jugu Zemlje”, kaže Conley.

Nisu svi oduševljeni

Jedan od ciljeva memoranduma je i taj da SAD “uspostavi stalnu prisutnost na Antarktici”, ali u skladu sa Sustavom antarktičkog ugovora kojim su na tom kontinentu zabranjene vojne aktivnosti.

Osim prirodnih resursa, velike sile prema Arktiku privlači i mogućnost otvaranja novih plovnih puteva, što posebno ide na živce organizaciji Greenpeace.

“Čak i za vrijeme pandemije i velikih prosvjeda Trump je uspio iznaći nove načine kako da iskoristi klimatske promjene. On je doista najgori predsjednik kojeg smo ikada imali. Arktiku i tamošnjim zajednicama može se pomoći na jako puno načina, ali pružanje ruke naftnoj industriji i vojsci definitivno su zadnji na listi”, kazao je Charlie Cray iz američkog ogranka Greenpeacea, prenosi Jutarnji list.

Komentari