Šuica: Zanimaju nas mišljenja građana

Screenshot

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica poručila je kako će na Konferenciji o budućnosti Europe slušati građane i zatim pokušati primijeniti ono što čuju.

“EU se odvažila ući u razgovor s građanima između izbora. Zanimaju nas njihovi svakodnevni problemi, a organiziramo niz događaja, sve do lokalne razine”, kazala je Šuica.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Dubrovniku je u ponedjeljak održao raspravu o mladima i održivom turizmu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

“Želimo doprijeti do krajnjeg građanina, na otocima ili u planinama, i čuti njihovo mišljenje. Čak i do euroskeptika jer želimo čuti što stoji iza njihovih ideja. Ovo je vježba slušanja, a potom ćemo to pokušati pretvoriti u konkretne europske politike”, rekla je Šuica.



Svrha Konferencije o budućnosti Europe omogućiti je građanima EU utjecaj na kreiranje europskih politika, naglasila je.

Napomenula je kako su u projektu jako važni mladi od 16 do 25 godina, budući da su kreativni i inovativni i mogu donijeti novi poticaj Europskoj uniji.

“Jedna trećina mladih će biti zastupljena u panelima. Naravno, i stariji su bitni, sa znanjem, iskustvom i mudrošću. Zato nam je važna međugeneracijska solidarnost”, izjavila je Šuica.

Dodala je kako su prioriteti Europske komisije ‘Europski zeleni dogovor’ i ‘Digitalna Europa’.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak izjavila je kako se u okviru zelene i digitalne tranzicije u Europskoj uniji traži način za transformaciju turističkog sektora.

“Procjena je kako će za povratak turizma na stanje prije pandemijske krize biti potrebno uložiti 161 milijardu eura. Naravno da pritom mladi doživljavaju turizam na drukčiji način i imaju što reći o tome”, rekla je Glavak.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je održivost turizma ključ razvoja za Dubrovnik i druge svjetske atrakcije.

“U gospodarskom oporavku svi će se ti gradovi suočiti s istim problemom prekobrojnosti gostiju i masovnog turizma. To moramo izbjeći. Započeli smo stoga nekoliko projekata i razvili više alata kako bismo došli do održivosti. Pandemija nam je dala priliku za novi početak”, poručio je Franković.

Na panelu su još sudjelovale i dr. sc. Ana Portolan sa Sveučilišta u Dubrovniku te studentica Sveučilišta u Dubrovniku Helena Obuljen.

Tematska rasprava u Dubrovniku dio je procesa Konferencije o budućnosti Europe u sklopu kojeg Ured EP u Hrvatskoj organizira panele u deset sveučilišnih gradova. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije.

Komentari