Sud saslušava argumente Trumpove kampanje koja želi osporiti izbore u Pennsylvaniji

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će na sudu u Pennsylvaniji pokušati poništiti pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 3. studenoga, a još jedan pravni neuspjeh će najvjerojatnije njegove ionako male izglede osuditi na propast.

Okružni sudac u Williamsportu Matthew Brann počeo je sa saslušavanjem argumenata u tužbi Trumpove kampanje podnesenoj 9. studenog, kojom se želi zaustaviti da demokrat Joe Biden bude potvrđen za pobjednika izbora.

Nakon što je sadržaj tužbe reduciran, predsjednikova kampanja se usredotočila na tvrdnju da je glasačima u toj saveznoj državi bilo nepropisno omogućeno da isprave glasačke listiće koji su odbačeni zbog tehničkih pogrešaka.

Dužnosnici Pennsylvanije tvrde da je takvih glasačkih listića malo, no Trumpov pravni tim traži da sudac Brann zaustavi potvrđivanje Bidenove pobjede u toj državi.



Državna tajnica Pennsylvanije Kathy Boockvar trebala bi potvrditi izborne rezultate sljedeći ponedjeljak, što znači da Brann trebao brzo donijeti odluku.

Projekcije govore da je Biden, koji bi 20. siječnja trebao preuzeti predsjedničku dužnost, u Pennsylvaniji pobijedio za više od 70.000 glasova, čime je osvojio 49,9 posto glasova birača, a Trump 48,8 posto.

Nekoliko sati uoči saslušanja, Brann je dozvolio Trumpovom osobnom odvjetniku i bivšem gradonačelniku New Yorka Rudyju Giulianiju da se službeno pojavi na parnici i izloži argumente.

Predsjednik je u subotu na Twitteru objavio kako je zatražio od Rudyja Giulianija da vodi novi pravni tim, zajedno s lokalnim savjetnikom.

Trojica odvjetnika koji predstavljaju kampanju predsjednika Donalda Trumpa zatražila su danas povlačenje iz njegove tužbe kojom se osporavaju rezultati američkih izbora u Pennsylvaniji. Nisu dali objašnjenje za tu odluku, a sudac je dozvolio povlačenje dvoje odvjetnika.

Linda Kerns, jedna od troje odvjetnika koji su se odlučili povući, napisala je u nedavnom sudskom spisu kako se suočila s bujicom uznemiravajućih e-mailova i telefonskih poruka zbog svog rada za Trumpovu kampanju.

Prošli tjedan, ugledno odvjetničko društvo Porter Wright Morris & Arthur također se povuklo iz slučaja.

Pravni stručnjaci kažu da tužbe imaju male šanse da promijene ishod izbora, a Bidenov viši pravni savjetnik rekao je kako s radi o glumatanju, a ne sudskim tužbama.

Komentari