Sud Europske unije: Junqueras je imao pravo na imunitet eurozastupnika

Sud Europske unije u Luxembourgu priopćio je u četvrtak kako je bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u Španjolskoj na 13 godina zatvora, imao pravo na imunitet jer je u svibnju bio izabran u Europski parlament.

Njegova stranka Katalonska republikanska ljevica (ERC) poručila je nakon te presude u četvrtak kako će tražiti njegovo trenutno puštanje iz zatvora pored Barcelone.

Junquerasov odvjetnik ranije je tvrdio da bi on trebao biti u Europskom parlamentu, a ne zatvoru. Sada će tražiti poništenje osuđujuće presude u Španjolskoj.

Junqueras je u listopadu osuđen zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Posljedično je sudjelovao u proglašenju republike Katalonije, koja nije zaživjela u stvarnosti.Junqueras se nalazio u pritvoru kada je na listi ERC-a izabran u Europski parlament na izborima održanima u svibnju. Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici te ondje preuzeti dužnost.

Španjolsko pravosuđe smatra da zbog sudskog procesa i osuđujuće presude te zbog nesudjelovanja na konstituirajućoj sjednici nije stekao prava koja imaju zastupnici u Europskom parlamentu, odnosno da dozvolu da tamo ode mora odobiti španjolsko pravosuđe.

Predsjednik Suda Europske unije, Koen Lenarts, u kratkom obraćanju na španjolskom jeziku rekao je kako je Junqueras postao član Europskog parlamenta u trenutku objave izbornog rezultata te da stoga ima imunitet zastupnika. Trebalo mu je stoga biti omogućeno preuzimanje te dužnosti.

Dodao je da španjolski Vrhovni sud od Europskog parlamenta može zatražiti da on ostane u zatvoru.

Uloga Suda Europske unije je osiguravati da se pravo EU-a jednako tumači i primjenjuje u svih 28 zemalja EU-a.

Ova presuda bi mogla utjecati na situaciju s bivšim predsjednikom katalonske vlade Carlesom Puigdemontom te članom njegove bivše vlade Antonijem Cominom, koji su također u svibnju izabrani u Europski parlament, no ondje nisu preuzeli funkcije. Oni su otišli u Belgiju u listopadu 2017., nakon proglašenja republike Katalonije.

Španjolska od Belgije traži njihovo izručenje jer su u Madridu optuženi za neposluh, navođenje stanovnika na ustanak te za nezakonito korištenje javnog novca prilikom organiziranja referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Belgijski sud je odgodio odluku do veljače.

Komentari