Sud EU-a traži od Poljske da suspendira Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda

Sud Europske unije zatražio je od Poljske da odmah suspendira djelovanje Disciplinskog vijeća Vrhovnog suda jer to nije neovisno i nepristrano tijelo i u suprotnosti je s pravom EU-a.

Odluka je donesena nakon što je Komisija u siječnju podnijela tužbu zbog djelovanja toga tijela, koje je ustanovljeno u okviru kontroverzne reforme pravosuđa u Poljskoj.
Poljska je 2017. godine usvojila nova pravila o disciplinskom postupku za suce Vrhovnog suda – Sąd Najwyższy i redovnih sudova. Tim je pravilima ustanovljeno Disciplinsko vijeće – Izba Dyscyplinarna koje je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudaca Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv sudaca redovnih sudova.

Komisija je u svojoj tužbi navela da novi disciplinski režim ne jamči neovisnost i nepristranost Izbe Dyscyplinarne. Članovi toga vijeća isključivo su suci koje je izabralo Nacionalno vijeće za pravosuđe. Nacionalno vijeće za pravosuđe sastoji se od 15 sudaca koje bira Sejm, donji dom poljskog parlamenta.

Sud EU-a je još ranije u svojim presudama iz prosinca prošle i siječnja ove godine zaključio da se Izba Dyscyplinarna, s obzirom na okolnostima u kojima je formirana, opseg nadležnosti, svoj sastav i uključenost Nacionalnog vijeća za pravosuđe, ne može smatrati sudom ni prema pravu EU-a ni prema poljskim zakonima.



Nakon toga Komisija je 23. siječnja ove godine zatražila od Suda da naredi Poljskoj da suspendira odredbe o uspostavi Disciplinskog vijeća i da se suzdrži od slanja postojećih disciplinskih postupaka pred to vijeće.

Sud je ovom odlukom udovoljio zahtjevu Europske komisije.

Iz Varšave je ubrzo stigla reakcija u kojoj glasnogovornik poljske vlade tvrdi da Sud EU-a nema ovlasti suspendirati ustavna nacionalna tijela u zemljama članicama te da je današnja presuda “akt uzurpacije koji krši suverenitet” države.

Komentari