Sud BiH odlučio: Neće izručiti ni Zorana Mamića

Sud BiH donio je rješenje kojim odbija zahtjev hrvatskog pravosuđa da Zagrebu izruči Zorana Mamića, bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo Zagreb.

Hrvatska je tražila Zorana Mamića na temelju tri osnove: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda Hrvatske, koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje; zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude; zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

‘Nema pretpostavki za izručenje’

No, advokati su smatrali kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za izručenje Zorana, što je Vijeće na kraju i uvažilo.



I Tužilaštvo BiH se usprotivio izručenju “jer nisu ispunjene pravne pretpostavke”, javlja Dnevni avaz.

Molba za Zoranovo izručenje stigla je 6. srpnja. Također, Hrvatska je ponovno zatražila i izručenje njegovog brata Zdravka Mamića.

Tužiteljstvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer kako tvrde radi se o istim krivičnim djelima.

Kada je u pitanju Zdravko Mamić, Sud još nije donio odluku.

Braća Mamić ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

Zdravko Mamić u Međugorju se nalazi još od lipnja 2018., a sada će s njim, nakon pet mjeseci od kada je stigao, ravnodušno uživati i njegov brat Zoran.

Komentari