Stručnjaci UN-a traže međunarodnu istragu o trovanju Navaljnog

Twitter

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su u ponedjeljak na međunarodnu istragu o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i rekli da dosadašnji dokazi upućuju da su “vrlo vjerojatno upleteni” ruski vladini dužnosnici.

Njegovo trovanje bilo je dio trenda nezakonitih ubijanja i pokušaja ubojstva kritičara u zemlji i inozemstvu smišljenih da pošalju “zlokobno upozorenje”, rekle su Agnes Callamard, posebna izvjestiteljica UN-a za izvansudska, prijeka ili proizvoljna pogubljenja, i Irene Khan, stručnjakinja UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja.

Navaljni, 44, razbolio se u Sibiru i prebačen je u Njemačku, koja je rekla da je našla dokaze da je otrovan novičokom, zabranjenim nervnim otrovom.

Rusija opovrgava bilo kakvu ulogu u njegovoj bolesti te kaže da nije vidjela dokaze da je otrovan.



Nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju u siječnju. Uhićen je na dolasku i osuđen na 2 i pol godine zatvora zbog kršenja odredbi uvjetne zatvorske kazne.

“S obzirom na neadekvatan odgovor domaćih vlasti, upotrebu zabranjenog kemijskog oružja i očit obrazac pokušaja ciljanih ubojstava, vjerujemo da bi hitno trebalo provesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi s trovanjem gospodina Navaljnog”, stoji u izjavi stručnjakinja UN-a.

Callamard i Khan također su objavile tekst pisma ruskim vlastima od 30. prosinca, obavještavajući Moskvu da istražuju trovanje.

U pismu se kaže da će, dokažu li se optužbe, ruski dužnosnici biti podvrgnuti kaznenoj odgovornosti zbog “sudjelovanja ili zapovijedi u pokušaju ubojstva, ili pak zbog toga što nisu osigurali da podređeni ne sudjeluju u tim akcijama”.

Komentari