Stručnjaci pronašli moguće nove simptome COVID-19

Američki medij The New York Post, objavio je kako su španjolski stručnjaci, koji se bave istraživanjem koronavirusa, izjavili o mogućim novim simptomima COVIDa-19

Ti su simptomi, zajedno s fotografijama, objavljeni u službenom izvješću španjolskog nadležnog medicinskog tijela pod nazivom “Registro de casos compatibles COVID-19”.

Radi se o simptomima koronavirusa koji se javljaju u obliku mrlja na nogama (stopala, pete i prsti). Pozitivne analize na COVID-19 s “neočekivanim” mrljama primjećene su kod djece i mladeži. U Italiji se kod svakog 5. pacijenta hospitaliziranog u tamošnjim bolnicama pojavljuju slični dermatološki problemi.

Prerano za donošenje konačnih zaključaka

Međutim, za konačne zaključke je još prerano jer je prošlo premalo vremena. Ali doktori svejedno poručuju svojim kolegama ali i “običnim” ljudima obraćanje pozornosti na mrlje na nogama, kao moguće ranije simptome zaraze koronavirusom.



Tako je Međunarodna federacija ortopeda, primjerice, obratila pozornost na slijedeći slučaj: 13-ogodišnji dječak požalio se na mrlje na stopalima. Liječnicima se najprije činilo kako ga je ugrizao pauk ali su se nakon toga dječaku pojavili simptomi koronavirusa.

Ako se tijekom daljnjeg praćenja uspije potvrditi kako se ovdje radi o kliničkom znaku COVIDa-19, njega će se moći koristiti za pronalazak djece s infekcijom u njezinoj početnoj fazi, koja mogu zaraziti druge osobe, navode stručnjaci.

Bez obzira koliko zastrašujuće bile mrlje na stopalima, temperatura i drugi znakovi koronavirusa, bez ikakvih simptoma bilo bi gore nego s njima, navode stručnjaci. Jer COVID-19 se širi brzo i pacijent koji se ne žali na simptome može vrlo brzo završiti na reanimaciji ili respiratoru.

U članku se navodi kako pojedini pacijenti u Italiji s manjim simptomima čak i umiru, i to u snu, prenosi Geopolitika.news.

Komentari