Stručnjaci kažu da se druga injekcija Pfizerovog cjepiva može u nekim slučajevima odgoditi

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Druga injekcija cjepiva protiv covida-19 koje su razvili laboratoriji Pfizer i BioNTech može se odgoditi za nekoliko tjedana u “izvanrednim okolnostima” ocijenili su u utorak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a).

Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju “preporučuje davanje dviju doza ovog cjepiva u razmaku od 21 do 28 dana”, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Alejandro Cravioto

Ubrizgavanja druge injekcije moglo bi se odgoditi za nekoliko tjedana u “izvanrednim okolnostima epidemiološkog konteksta i ograničene opskrbe”, rekao je.

“To će omogućiti da najveći broj ljudi ima koristi od prve doze”, objasnio je Cravioto.



Na istoj konferenciji za novinare Kate O’Brien, direktorica za imunizaciju i cjepiva u WHO-u, upozorila je da taj rok ne može biti dulji od šest tjedana.

Ta najava stručnjaka WHO-a stiže dok je laboratorij BioNTech upozorio u utorak da maksimalna učinkovitost njegova cjepiva protiv covida-19 nije dokazana ako se odgodi druga injekcija, prema strategiji koju primjenjuje i razmatra nekoliko zemlja kako bi cijepile što više ljudi.

“Učinkovitost i sigurnost cjepiva nisu procijenjene za druge rasporede primjene” osim dviju injekcija u razmaku od 21 dana prema kliničkom ispitivanju, objasnila je njemačka tvrtka koja je s američkim Pfizerom razvila prvo cjepivo odobreno u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji.

Članice EU razmatraju veće razmake

Zbog ograničenih zaliha, Danska je u ponedjeljak najavila da će na šest tjedna razmaknuti primjenu dviju doza cjepiva.

Velika Britanija, koja je odobrila cjepivo početkom prosinca, prije EU, razmaknut će primjenu dviju injekcija do 12 tjedana.

U Njemačkoj ministarstvo zdravstva zatražilo je od zdravstvenih vlasti da procijene opcije produljenja razmaka, prenosi agencija France presse.

Skupina stručnjaka WHO-a u utorak je objavila niz preporuka u pogledu Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covid-19.

Posebice preporučuju primjenu cjepiva u okolnostima koje omogućuju reakciju na anafilaktički šok.

Trudnice

Zbog nedostatnih podataka o trudnicama i dojiljama stručnjaci ga za sada ne preporučuju.

Cravioto je ipak naglasio da “prednosti cijepljenje trudnica nadmašuju mogući rizik” u nekim slučajevima poput medicinskih djelatnika jako izloženih zarazi.

Ako je žena dio visokorizične skupine, preporučujemo cijepljenje bez prekida dojenja, naglasio je.

Skupina stručnjaka za sada ne preporučuje cijepljenje međunarodnih putnika, osim ako nisu iz visokorizične skupine.

Prema sadašnjim podacima, rijetka je ponovna zaraza u šest mjeseci nakon prve zaraze. Stručnjaci preporučuju osobama koje su bile pozitivne na PCR testu u prethodnih od šest mjeseci da radije odgode cijepljenje do završetka tog razdoblja.

Komentari