Stranke koje zagovaraju samostalnost Katalonije osvojile većinu mjesta u parlamentu

Katalonska socijalistička stranka (PSC) donedavnog španjolskog ministra zdravstva Salvadora Ille osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Kataloniji, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade, pa je izgledno da će stranke za nezavisnost uspostaviti koaliciju i ostati na vlasti.

Stranke koje zagovaraju samostalnost Katalonije osvojile su 74 mjesta u parlamentu, a stranke koje podržavaju cjelovitost Španjolske dobile su 61 zastupnika.

PSC, koji se zalaže za cjelovitost Španjolske, dobio je 33 zastupnika u parlamentu sa 135 mjesta, a za formiranje vlade potrebno je 68 zastupnika.

S obzirom da PSC teško može dobiti dovoljnu podršku ostalih stranaka izgledno je da će novu vladu formirati dvije stranke za nezavisnost, Katalonska republikanska ljevica (ERC) i desni centar Zajedno za Kataloniju (JxCat), koje su završile na drugom i trećem mjestu. One su dosad zajednički upravljale ovom autonomnom pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.ERC, bivšeg potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o samostalnosti 2017. godine, osvojio je također 33 mjesta, a JxCat bivšeg premijera Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u Belgiji njih 32.

Za očekivati je da dogovore koalicijsku vladu

Istovremeno je antikapitalistička stranka za neovisnost Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) dobila 9 zastupnika.

Te tri stranke, koje povezuje želja za uspostavom republike Katalonije, zajedno imaju 74 mjesta pa je za očekivati da dogovore koalicijsku vladu.

Ipak, prošlih tjedana je među njima došlo do oštrih i raznih podjela pa ti pregovori vjerojatno neće biti laki niti brzi.

Izbore je obilježila, baš kao i prošlih godina, podjela na one koji zagovaraju samostalnost Katalonije i onih koji podržavaju cjelovitost Španjolske.

Zbog pandemije koronavirusa na izbore je izašlo 53,38 posto birača, osjetno manje u odnosu na rekordnih 82 posto na zadnjim izborima 2017. godine.

Značajan uspjeh postigla je desna španjolska stranka Vox pod geslom “Vratimo Kataloniju” jer je po prvi put ušla u parlament Katalonije. Dobila je 11 zastupnika završivši na četvrtom mjestu.

Komentari