Stopa smrtnosti od koronavirusa na prostoru ex-Yu: Tko je iznad prosjeka od 2,7 posto?

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Prosječna stopa smrtnosti od koronavirusa u državama bivše Jugoslavije iznosi 2,7 posto, broj potvrđenih slučajeva u svih šest zemalja je 7.170, dok je preminulih ukupno 196, pokazuju službeni podaci s današnjim danom.

Stopa smrtnosti najveća je u Sjevernoj Makedoniji (4,5 posto), koja je registrirala 663 osobe pozitivne na koronavirus, uz 30 smrtnih slučajeva. Bosna i Hercegovina, u kojoj je do sada potvrđeno 857 slučajeva, ima 35 preminulih, uz stopu smrtnosti od 4,1 posto.

Postotak broja umrlih u odnosu na ukupan broj registriranih slučajeva koronavirusa u Sloveniji je 3,8 posto. Država koja je najbliža Italiji, jednom od žarišta koronavirusa u Europi, službeno bilježi 1.124 zaražene osobe i 43 preminule.

Srbija ima stopu smrtnosti od 2,3 posto, ali i najveći broj potvrđenih slučajeva (2.867) i smrtnih ishoda (66). Hrvatska ima dva puta nižu stopu smrtnosti u odnosu na prosjek u bivšim jugoslovenskim republikama (1,4 posto), uz 1.407 pozitivnih na koronavirus i ukupno 20 preminulih.



Najnižu stopu smrtnosti ima Crna Gora (0,8 posto), koja je ujedno i posljednja država na tlu Europe u kojoj je koronavirus registriran. Broj potvrđenih slučajeva smrtonosnog virusa u toj zemlji je 252, a dvoje oboljelih je dosad preminulo.

N1

Od deset europskih država s najvećom stopom smrtnosti od koronavirusa, čak sedam bilježi više od deset posto preminulih u odnosu na broj potvrđenih slučajeva.

Na vrhu “crne liste” je Italija, u kojoj ta stopa iznosi čak 12,7 posto, a slijede Velika Britanija s 12,3 posto i Nizozemska s 11 posto.

Stopu smrtnosti od deset posto i više imaju još Francuska (10,4), Belgija (10,1) i Španjolska (10 odsto). U toj grupi je i San Marino koji ima stopu od 10,2 posto, makar na znatno manjem uzorku. U državi koja broji nepunih 34.000 stanovnika, potvrđena su 333 pozitivna slučaja, uz 34 smrtna ishoda.

Visok postotak smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih ima i Švedska (8,7 posto), dok posljednja dva mjesta na listi zauzimaju Mađarska i Albanija.

Najvišu stopu smrtnosti na svijetu nominalno ima afrička država Zimbabve – čak 27,3 posto, ali je taj postotak izveden iz svega 11 zaraženih i tri smrtna slučaja.

Stopa smrtnosti od koronavirusa na svjetskoj razini iznosi 5,9 posto, a vrijedan pažnje je i podatak da dvije od pet država s najvećim brojem zaraženih u svijetu imaju znatno nižu stopu – Sjedinjene Američke Države 3,4 posto i Njemačka 2,1 posto, piše N1.

Komentari