STOLJETNA TRADICIJA Biden mora prisegnuti pred sucem Vrhovnog suda ispred Kapitola

Twitter

Tradicija da američki predsjednik stupa na dužnost 20. siječnja počela je 1937. godine. Prije toga, predsjednici izabrani u studenome preuzimali su ured 4. ožujka sljedeće godine.

Izmjenama ustava 1933. određeno je da mandati predsjednika i potpredsjednika završavaju u podne 20. siječnja nakon izborne godine. Amandman je predložen u ožujku 1932., a postupak ratifikacije završen je 23. siječnja 1933.

Neovisno jesu li izabrani novi američki predsjednik i potpredsjednik ili je aktualni predsjednik osvojio drugi mandat, on ili ona mora prisegnuti pred sucem Vrhovnog suda ispred Kapitola u Washingtonu.

Četverogodišnje trajanje mandata, od prvog Georgea Washingtona 30. travnja 1789., također je utvrđeno američkim ustavom.



Predsjednik nakon prisege ima nastupni govor u kojemu iznosi svoje najvažnije ciljeve u mandatu. Svečanost se tradicionalno održava na otvorenom uz rijetke iznimke zbog nevremena. Ronald Reagan na drugi je mandat 1985. prisegnuo u zgradi Kongresa jer je vani bilo -15 stupnjeva.

Sastavni dio dosadašnjih inauguracija bila je dvokilometarska parada niz Aveniju Pennsylvania do Bijele kuće, uz druge zabavne sadržaje, svečanosti i večernje inauguracijske balove.

Biden će ove godine zbog pandemije prema Bijeloj kući ići samo u vojnoj pratnji, a na televiziji će se prenositi “virtualna povorka”. Tribine za gledanje parade ove godine neće biti postavljene.

Službeni savjet je: “Ove godine planirajte gledati svečanost od kuće”.

Umjesto uobičajenih 200.000 ulaznica za inauguracijske svečanosti, ove će ih godine biti samo tisuću. Himnu će otpjevati Lady Gaga, na licu mjesta će zapjevati i Jennifer Lopez, a filmska zvijezda Tom Hanks vodit će poseban televizijski program koji će istodobno emitirati sve vodeće američke televizije osim Foxa.

Donald Trump neće doći.

Komentari