Što se to događa u tajanstvenom komunističkom režimu. Velikog vođe nema, sve oči uprte u njegovu sestru

Posljednjih dana se u medijima pojavila informacija da je predsjednik Sjeverne Koreje, Kim Jong-Un bolestan, te da je to razlog zašto se rijeko pojavljuje u medijima. To je bio povod japanskom listu ‘Yomiuri Shimbun’ da objavi plan Sjeverne Koreje koji podrazumijeva Unovog nasljednika ukoliko se njemu nešto dogodi.

Tvrde da je najizglednija nasljednica njegova sestra, Kim Yo-Jong (31). Prema navodima japanskog lista, Centralni odbor Radničke partije Sjeverne Koreje je krajem prošle godine održao sastanak na kojem je odlučeno da će u slučaju da Kim Jong-Un umre ili bude onesposobljen za vođenje državom, njegova sestra Kim Yo-Jong preuzeti vlast.

Ona trenutno obavlja funkciju prvog potpredsjednika Centralnog odbora Radničke partije, a posebno je postala poznata kada je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Južnoj Koreji predstavljala svoju zemlju.

U svojoj je sestri Kim Jong-un već davno našao najbližu suradnicu

Prošlog je mjeseca ona dala vrlo drsku izjavu na račun Južne Koreje, nazvavši njihove prijetnje ‘lavežom uplašenog psa’, što potvrđuje njezino izvanredno visoko mjesto u politici. Yo-Jong ima diplomu sveučilišta u Bernu. Nedavno je javno hvalila Trumpa jer je Kimu poslao pismo u kojem je rekao da se nada održavanju dobrih bilateralnih odnosa i ponudio Koreji pomoć u rješavanju pandemije koronavirusa.



– Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jong-una naglašava njezinu središnju ulogu u režimu – izjavio je za Guardian Youngshik Bong, znanstvenik s Instituta za sjevernokorejske studije Sveučilišta Yonsei u Seulu.

Stariji brat živi mirno i povučeno

Kim Jong-un ima starijeg brata, Kim Jong-chola, koji živi mirno i povučeno, a zadnji put je viđen 2011. godine na koncertu Erica Claptona u Londonu. I on je, kao i njegov brat i sestra, studirao u Švicarskoj, no čini se da nema političkih ambicija.

Navodno, mladi lider Sjeverne Koreje ima i sina, kojemu je samo deset godina. Bude li on nasljednik ‘prijestolja’, morat će vladati barem osam godina, do punoljetnosti, preko regenta, a takva su se rješenja rijetko kada u povijesti pokazala sretnima.

Kada je riječ o Kim Jong-Unu, informacije o njegovom narušenom zdravstvenom stanju i dalje su samu špekulacije zasnovane na objavi jednog od južnokorejskih medija u kojoj je stajalo da je predsjednik Sjeverne Koreje imao kardiovaskularnu operaciju 12. travnja.

Komentari