Što se događa u Velikoj Britaniji? Svi u izolaciji, rijetko tko je bolestan, a firmama nema tko raditi

Twitter

U Velikoj Britaniji posljednjih dana vlada teško stanje. Naime, do 19. srpnja trajao je teški lockdown, a zbog njega su milijuni zdravih ljudi završili u samoizolaciji. Mnogim firmama je to teško palo.

Konačno kraj

U ponedjeljak je u Engleskoj nastupio ‘Dan slobode’, odnosno ukidanje gotovo svih restrikcija vezanih za pandemiju koronavirusa, no istodobno raste broj novozaraženih i stvara se kaos zbog aplikacije za samoizolaciju.

Zavod za javno zdravstvo putem aplikacije na pametnim telefonima kratkom porukom – ping – obavještava ljude da moraju ići u samoizolaciju. U ponedjeljak je pingalo po cijeloj zemlji pa se poduzeća suočavaju s nedostatkom radne snage, a to uključuje i supermarkete čije su se police zbog pingdemije brzo ispraznile.

Razne tvrtke bijesne

Vlasnik trgovačkog lanca Iceland upozorio je da im prijeti kolaps zbog nestašice artikala jer je gotovo 1000 njihovih zaposlenika, gotovo jedan na njih 20, ostao doma u samoizolaciji. Sainybury’s, Tesco, Lidl i drugi lanci obavještavaju o praznim policama uslijed manjka zaposlenika.Uglavnom nedostaje smrznute hrane, svježeg mesa, mliječnih proizvoda poput sira, pizze, voća i pakiranih salata i mesa. Dok se građani bore s toplinskim valom, u skladištima Tesca više nema flaširane vode. Dodatni problem su vozači u samoizolaciji jer nema tko dostavljati namirnice, a mnogi su se vozači vratili u Europsku uniju nakon Brexita.

Udruga cestovnih prijevoznika procjenjuje da u Britaniji nedostaje 100.000 vozača teretnih vozila, a tisuće budućih vozača kasni s pristupanjem testiranju zbog problema uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Vlasnik Icelanda Richard Walker ističe da su prisiljeni angažirati 2000 privremenih radnika kako bi njegovi dućanu nesmetano poslovali: “Dva dućana smo morali zatvoriti, te skratiti radno vrijeme u drugima. Ironija je da smo cijelo vrijeme pandemije imali sve dućane otvorene, a naši zaposlenici nisu ništa manje heroji od drugih na prvoj liniji obrane od virusa.”

“Apsolutno nema nikakve potrebe za paničnom kupovinom. Oni koji bi trebali paničariti sjede u britanskoj vladi.” Osim milijuna ljudi, u karanteni je i najodgovorniji čovjek za sve ovo, premijer Boris Johnson, piše Jutarnji list.

 

Komentari