Sto godina od prohibicije, naslijeđe tog jedinstvenog razdoblja i dalje živi

Osamnaestim ustavnim amandmanom u Americi je 17. siječnja 1920 uvedena prohibicija, što je dovelo do krijumčarenja alkohola, pojave gangstera i ilegalnih barova. Sto godina poslije, stranica tog jedinstvenog razdoblja u američkoj povijesti još nije posve okrenuta.

Dvije velike ukrasne sove krasile su nekoć luksuzni bar hotela Belvedere u Baltimoreu. Klijenti su naučili pozorno pratiti njihove kretnje, ali o tome nikada nisu razgovarali.

Ako su treptale, zabava je mogla početi: gazde su bile opskrbljene alkoholom, a policije nigdje na vidiku. Kada su pak te čudnovate ptice gledale netremice, bilo je pametnije pritajiti se.

Nema broja pričama i sličnim lokacijama koje je prohibicija ostavila iza sebe.



Pisci i filmaši glorificirali su je filmovima kao što su “Nedodirljivi” Briana de Palme, “Put do uništenja” Sama Mendesa i u drugim gangsterskim pustolovinama. Ostavila je dubok trag u američkom duhu.

Toliko da se ponovno otvaraju barovi nadahnuti takvim ilegalnim točionicama ili se organiziraju tematske večeri o “ludim dvadesetim”.

“Plemenit eksperiment”

“Postoji stanovita nostalgija za 1920-im i njihovom mitologijom. Dio toga je romantiziran, gangsteri, organizirani kriminal”, potvrdio je povjesničar Michael Walsh, sjedeći za stolom “Owl Bara” u hotelu Belvedere iznad čijeg se šanka sada nalazi jedna od dviju slavnih sova, točnije njezina uokvirena slika.

Važnost prohibicije nadilazila je borbu protiv tada raširenog alkoholizma koji je pogađao “svaki aspekt društva i kulture”: religiju, zdravlje, politiku, imigraciju, odnose između žena i muškaraca…

“Suočene često s obiteljskim nasiljem, žene su pokrenule vlastite pokrete koji su zaista bili na prvoj liniji u borbi protiv konzumacije alkohola”, rekao je.

“Plemenit eksperiment”, kako je prohibiciju nazvao predsjednik Herbert Hoover, završio je 1933. nakon dolaska na vlast Franklina D. Roosevelta u Americi teško pogođenoj velikom depresijom.

Dvadeset i prvim amandmanom poništen je osamnaesti. Do danas, to je jedini izbačeni amandman iz ustava.

Organizirani kriminal u međuvremenu je eksplodirao u cijeloj zemlji, predvođen kriminalcima poput Ala Caponea.

Ali po mišljenju Michaela Walsha, autora knjige o toj temi, proglašavati prohibiciju potpunim neuspjehom je simplificiranje.

“Nije sve crno ili bijelo”, rekao je, ukazujući na smanjenje broja razvoda, obiteljskog nasilja, slučajeva ciroze jetre i bolesnika na psihijatriji u tom razdoblju.

Phil Collins za predsjednika!

Zakonska regulacija alkohola prepuštena je po završetku prohibicije saveznim državama, koje su je u nekim slučajevima delegirale lokalnim vlastima. Zbog toga danas postoji složen splet zakona spuštenih na razinu okruga, župe ili nekog grada.

U SAD-u, posebice u državama “Biblijskog pojasa” (Arkansas, Kentucky…) u kojima je vjera važan dio kulture i društva, još uvijek postoje stotine “trijeznih okruga” ili “trijeznih gradova” u kojima je prodaja alkohola zabranjena ili jako ograničena.

To je tako u okrugu Moore, u Tennesseeu, gdje se, međutim, nalazi tvornica Jack Daniel’sa.

Drugo izravno nasljeđe prohibicije, slabije poznato, Prohibicionistička je stranka.

Utemeljena 1869., treća je najstarija američka politička stranka, a u studenom će, kao i svake četiri godine, istaknuti kandidata za predsjedničke izbore.

“Neki se još uvijek pridržavaju, i nakon ukidanja prohibicije, načela stranke, odnosno podsjećanja na opasne posljedice koje alkohol može imati, u smislu bolesti ili prometnih nesreća”, rekao je predsjednički kandidat prohibicionista Phil Collins, kojeg ne treba zamijeniti sa slavnim britanskim glazbenikom koji se odrekao alkohola tek nakon teške upale gušterače.

Američki Phil Collins nada se da će proći bolje od svojeg prethodnika koji je 2016. dobio smiješnih 5000 glasova, daleko manje od aktualnog američkog predsjednika.

Donald Trump, čiji je stariji brat Fred umro od alkoholizma, tvrdi da alkohol nikada ne pije, ali još mu nije palo na um da ga ponovo zabrani.

Komentari