ŠTO ĆE ODLUČITI NA REFERENDUMU? U San Marinu prekid trudnoće i dalje je ilegalan

Pixabay

Država San Marino jedna je od rijetkih europskih država u kojoj je prekid trudnoće i dalje ilegalan. Ženama koje pobace prijeti tri godine zatvora, a onima koji izvrše zahvat dvostruko više, piše Reuters.

“Moramo stati na kraj ovom licemjerju slanja žena preko granice na pobačaj”, rekla je Muratori, članica Sindikata žena San Marina (UDS), objavila je agencija France Presse.

O legalizaciji pobačaja građani će se u nedjelju izjasniti na referendumu, a rezultat se ne može predvidjeti je su ankete preskupe za provedbu. Odlučivat će o tome hoće li se dopustiti prekid trudnoće do 12. tjedna trudnoće. Nakon toga, abortus bi se dopustio samo u slučaju rizika za majčin život ili abnormalnosti fetusa koji bi joj fizički ili pshički mogao naštetiti, piše France Presse.

“Glasajte ‘za’ slobodu izbora i izađite iz mraka”, piše na jednom plakatu.



Ali je u San Marinu i Katolička Crkva utjecajna pa tako ne manjka ni suprotnih poruka. “Ja sam dijete s 12 tjedana, spasite me!”, plače plod na posteru, dok se na drugom nalazi dječak s Downovim sindromom: “Ja sam anomalija, znači li to da imam manja prava od vas?”.

Pokušaji legalizacije abortusa u proteklih 20 godina zaustavljeni su odlukama vlada, većinom konzervativnih. Ni ovaj put to neće biti lako jer su na vlasti demokršćani bliski Katoličkoj Crkvi koji su pozvali stanovnike da glasuju ‘protiv’.

Ovo nije prvi put da je San Marino podijeljen oko tog pitanja. Bivša komunistička zastupnica Vanessa Muratori 2003. predložila je legalizaciju pobačaja, ali incijativa nije provedena.

UDS se nada da je tri tisuće potpisnika peticije za glasanje pokazatelj da su se vremena promijenila, te da će se San Marino pridružiti drugim katoličkim državama poput Irske koja je 2018. legalizirala pobačaj.

Komentari