Štefanek: VE ne traži da se migranti smještaju u Bihaću, želi zaštitu njihovih prava

Ilustracija

Posebni predstavnik glavne tajnice Vijeća Europe za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek odbacio je u ponedjeljak tvrdnje kako je zagovornik ponovnog otvaranja kampa za ilegalne migrante u Bihaću, kako su to ranije tijekom dana ustvrdili neki od aktivista iz tog grada.

“Nemam nikakve veze s tim. Mene isključivo zanima poštivanje ljudskih prava”, kazao je Štefanek novinarima nakon susreta s dužnosnicima Unsko-sanske županije.

Štefanek je ranije tijekom dana s pratnjom došao do prostora nekadašnje tvornice “Bira” gdje je bio migrantski kamp a tamo ga je dočekala skupina građana.

Sej Ramić, aktivist i raniji član gradskog vijeća koji je vodio kampanju za zatvaranje tog centra, ustvrdio je kako je taj dužnosnik Vijeća Europe zapravo tražio da se centar ponovo otvori što su okupljeni odbili.



“Istina je da sam kratko boravio pred nedavno zatvorenim kampom, jer sam u okviru ovog posjeta želio razgovarati i s građanima Bihaća koji tamo prosvjeduju duže vremensko razdoblje. Htio sam čuti i mišljenje i potrebe lokalnog stanovništva, to je doista sve. Žao mi je što je to netko zlorabio”, pojasnio je Štefanek razloge tog obilaska.

Kamp “Bira” godinama je bio utočište tisućama migranata koji su kroz Bihać prošli na putu ka Hrvatskoj. Lokalne su ga vlasti zatvorile u rujnu prošle godine jer su procijenile kako je postao sigurnosnom prijetnjom stanovnicima grada.

Migranti su nakon toga premješteni u druga središta a dio ih je privremeno utočište našao u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara gdje je formirano improvizirano šatorsko naselje koje je također rasformirano u prosincu prošle godine a taj bi lokalitet do ožujka trebao biti pretvoren u prihvatni centar opremljen kontejnerima za smještaj i u zimskim uvjetima.

Europska unija opetovano je sugerirala kako bi do tada trebalo ponovo otvoriti “Biru” pa je Štefanekov dolazak lokalno stanovništvo doživjelo kao dodatni pritisak da se to i učini.

Županijski premijer Mustafa Ružnić potvrdio je kako o tome nije bilo niti riječi tijekom susreta sa Štefanekom a istaknuo je kako otvaranje “Bire” nije opcija o kojoj se razmišlja u Bihaću.

“Naše je stajalište o tome vrlo dobro poznato od 30. rujna prošle godine”, kazao je Ružnić dodajući kako u BiH sada očekuju da ih Vijeće Europe podupre u nastojanjima da učinkovitije kontroliraju migrantsku krizu.

Misija OESS-a u BiH na eskalaciju migrantske krize u ponedjeljak je reagirala izjavom u kojoj su iskazali zabrinutost “nehumanim i opasnim” uvjetima za migrante u Unsko-sanskoj županiji.

“Iako su nedavno poduzete aktivnosti na smještaju pojedinaca iz bivšeg privremenog prijemnog centra Lipa ohrabrujuće u stanovitoj mjeri, daljnje ljudske patnje mogu se zaustaviti jedino putem hitne i koordinirane akcije državnih, entitetskih i županijskih vlasti. Surovi zimski uvjeti dodatno pogoršavaju ovaj problem jer su mnogi migranti, izbjeglice i azilanti prisiljeni spavati u teškim uvjetima gotovo bez skloništa i hrane i ostalih životnih potrepština”, stoji u izjavi OESS-a.

Komentari