Stanje kod susjeda nije dobro: Iz ovog dijela BiH odlazi sve više i više liječnika!

Image by Darko Stojanovic from Pixabay

Svakim danom je sve veći broj ljudi koji iz Bosne i Hercegovine odlaze u potragu za boljim životom. Državu napuštaju stručnjaci iz raznih oblasti, a naročito liječnici i medicinski kadar. Zastrašujuća i poražavajuća činjenica je to da domaće vlasti ne rade ništa kako bi ponudile alternativu, piše BHRT.

Točne podatke koliko je liječnika napustilo Unsko-sansku županiju nitko nema, no jedno je sigurno – ne radi se o malim brojkama, kažu poznavatelji prilika. Zbog čega odlaze liječnici?

“130 liječnika je na 100.000 stanovnika, što je veliki opseg posla. Uvjeti rada su loši, plače su loše, kao i sve druge stvari koje se odnose na edukaciju, tako da mlade kolege koje završe nemaju nikakav motiv doći ovdje i zaposliti se, a oni koji rade, razmišljaju ili već odlaze”, kaže Amir Rekić, v. d. predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USŽ-a.

Država za školovanje jednog liječnika uloži više od 100.000 maraka, ali su znanje i sposobnost jednog stručnjaka zapravo neprocjenjivi.


“U narednih pet godina, to je već podatak star godinu dana, znači u naredne četiri godine očekujemo da još pedesetak liječnika specijalista ode u mirovinu, što će onda stvarno urušiti naš zdravstveni sustav. Podaci iz manjih domova zdravlja koje smo dobili su takvi da kažu da je već nekoliko natječaja bilo neuspješno raspisano, npr. za liječnika opće prakse. Od mlađih liječnika nitko se nije javio i nema interesa”, naglašava Rekić.

U Županijskoj bolnici u Bihaću kažu kako trenutno liječnici ne odlaze, iako je to ranije bila praksa.

“Mlađi specijalisti da i, dakle, sekundarci, liječnici koji su tu i koji odrađuju svoj staž i čekaju uvjete za specijalizaciju. Kada su u pitanju medicinari, to je već druga priča. Najveći problem nam je taj odlazak srednjeg medicinskog kadra”, kaže Hajrudin Havić, direktor Županijske bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Na masovne odlaske upozoravaju i iz županijske Službe za zapošljavanje. Ipak, iz Službe upozoravaju da ni oni nemaju točne brojke o odlasku liječnika, s obzirom na to da se većina onih koji odlaze uopće i ne odjavljuje.

“Najveći broj liječnika odlazi iz ustanova, tj. s gotovih radnih mjesta i ne budu na evidenciji nezaposlenih. Puno je njih, ali uvijek je veći broj onih što odlaze izravno iz radnog odnosa jer svakako ostaju zbog svoje egzistencije na evidenciji u radnom odnosu do krajnjeg roka dok ne dobiju papire i odu vani”, navodi Nedžad Veladžić iz Odjela za posredovanje pri zapošljavanju SZZ USŽ.

Odlazak medicinskog kadra najviše brine građane, naročito one starije. Ako se u obzir uzme neprekidni trend odlaska liječnika, postavlja se pitanje – tko će nas liječiti?

“Didovi i nane će s onim zapisima svojima izgleda. Mene nema ko šta liječiti, a ova omladina, nek im Bog pomogne..;

“Bez obzira na odlazak, što nikako ne odobravam, u tuđe zemlje, mi smo inače oštećeni jer naši ljekari sjede u politici u zastupničkim klupama…”

“Ja živim gore više nego ovdje, ali sam u penziji i znam kako je gore a kako ovdje. Razočaran sam kroz političku situaciju a ne ljudsku…”, samo su neki od odgovora građana.

Pored doktora i medicinara, odlaze svi oni koji za svoj rad i trud rad žele biti cijenjeni i poštovani. A takvih je samo u tekućoj godini više od 80.000. Odlazi mladost, odlazi pamet. Ne samo iz USŽ nego iz cijele Bosne i Hercegovine. U budućnosti ovaj period ćemo proučavati pod nazivom velika seoba naroda.

Komentari