Srpski patrijarh Irinej preminuo je od posljedica koronavirusa

Patrijarh Irinej Foto: Twitter

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak od posljedica zaraze koronavirusom, priopćila je SPC.

Poglavar SPC-a umro je jutros 7:07 sati u 90. godini na covid odjelu Vojnomedicinskoog centra Karaburma, gdje 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Patrijarh Irinej prethodno je, 1. studenoga, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od covida-19.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas je u službenom priopćenju, uz životopis patrijarha Irineja, objavila da će o detaljima sprovoda i oproštaja od svog poglavara izvijestiti naknadno.



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je postavio crno-bijelu fotografiju patrijarha Irineja i kratku poruku. “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”.

Zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršalo se u četvrtak, a pojedini beogradski mediji objavili su da je preminuo, što je SPC tada demantirala.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a svjetovno ime mu je bilo Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu, te Bogoslovski fakultet u Beogradu, nakog čega je postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Monaški čin i monaško ime Irinej primio je 1959. od tadašnjeg patrijarha SPC-a Germana.

Kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji paralelno je završavao postdiplomski studij u Ateni, a kasnije postaje rektor Prizrenske bogoslovije.

S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. siječnja 2010. godine, izabran je za patrijarha SPC-a s pripadajućim titulama Arhiepiskopa pećkog i Mitropolita beogradsko-karlovačkog.

Ustoličen je za patrijarha 23. siječnja iste godine u Beogradu.

Prilikom ustoličenja patrijarh Irinej poručio je da on nema svoj program.

“Običaj je da patrijarh pri stupanju na prijestolje iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmarimo crkvom”.

Komentari