Srpski mediji pišu da će Hrvatska dati jamstva za Thaçija, zastupnica Lekaj kaže: ‘Krivo su me preveli!

Ermina Lekaj Prljaskaj. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

”Nemam nikakvih službenih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thaçija na slobodu. Nikad nisam kazala da hrvatske vlasti rade na tome, već da o tome nema službenih informacija. Srpski mediji su me namjerno ili nenamjerno pogrešno preveli”, kazala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Podsjetimo, Mediji u Srbiji uzbunili su se zbog njenih navodnih izjava na jednoj televiziji na Kosovu da bi Hrvatska mogla dati jamstva za puštanje Hashima Thaçija na slobodu.

Šutnja u Uredu predsjednika i Vladi

Portal Direktno u utorak je pokušao provjeriti vjerodostojnost spomenute inicijative u Uredu Predsjednika, Vladi i resornom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, no nitko to nije htio komentirati, dok u Banskim dvorima ističu za Direktno “kako nemaju takvih informacija”.

Nigdje nije moguće pronaći ni službene informacije da su Slovenija i Austrija dale garancije za Thaçija.



Korak dalje otišao je bivši zapovjednik OVK na području Košara, Hisen Beriša, koji je u istoj emisiji izjavio da nakon Slovenije i Austrije i Hrvatska nudi jamstva za haške optuženike te dodao da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude jamac na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i drugih kako bi se branili sa slobode što uključuje i plaćanje novčanog jamstva.

”Stvarno ne znam odakle Beriši ove informacije. Hashim Thaçi nije državljanin Hrvatske i meni kao pravnici uopće nije poznat pravni model po kojem bi Hrvatska mogla izdati garancije za osobu koja nije njezin državljanin”, izjavila je za Jutarnji list Lekaj Prljaskaj.

Podsjetimo, Specijalni sud u Haagu za istragu zločina tijekom rata na Kosovu u listopadu prošle godine podigao je optužnice Hašima Thaçija, Kadrija Veselija, Redžepa Selimija i Jakupa Krasniqija zbog počinjenja ratnih zločina na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine. Svi se oni nalaze u pritvoru u Haagu od studenog prošle godine.

MVP nema nikakvih informacija o tome 

Zanimljivo je kako informacije o navodnoj hrvatskoj inicijativi s Kosova dolaze dva dana prije službenog posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana Prištini. U Ministarstvu vanjskih poslova nam je rečeno da nemaju nikakve informacije o toj navodnoj inicijativi i da to nije tema razgovora s kosovskim domaćinima.

Ermina Lekaj Prljaskaj. Photo: Patrik Macek/PIXSELLTema razgovora sa kosovskim premijerom, predsjednicom, ministricom vanjskih poslova i predsjednikom Parlamenta su podrška Kosovu na europskom putu, položaj hrvatske manjine na Kosovu, hrvatsko sudjelovanje u operaciji KFOR, stabilnost u regiji te dijalog sa Srbijom, piše Jutarnji list. Iako je bilo najava kako će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kako saznajemo, ni to neće biti tema ovog sastanka.

Komentari