Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija covida-19 jenjava, a virus postupno slabi

Twitter

Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija koronavirusa postupno jenjava što ilustriraju statistikom da broj novozaraženih pada i sada je ispod pet posto u odnosu na broj testiranih u zadnja 24 sata.

Prema podacima iznesenima u utorak na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera vlade Srbije, od ponedjeljka u 15 sati do srijede u isto vrijeme tetsirano je 5.579 osoba od kojih je 227 bilo pozitivno na koronavirus, a umrlo je još petero pacijenata čime se broj žrtava popeo na 173 umrlih, uz smrtnost od 1,98 posto.

Na bolničkom je liječenju 2.470 osoba, od kojih 78 na respiratorima.

Liječnici u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirali su 1.292 pacijenta kao izliječene, nakon što su im testovi koornavirusa dvaput uzastopce bili negativni, a s respiratora je skinuto ukupno 39 oboljelih s teškom kliničkom slikom.



Najviše zaraženiih je u Beogradu – 2.122, što u ukupnom zbroju čini udio od 27,38 posto.

Epidemiolog Predrag Kon kaže d “gledano općenito” i “u usporedbi s mnogima u svijetu, ima razloga za zadovoljstvo” jer pada broj zaraženih u velikim urbanim centrima, što je ocijenio kao “dobro”, a istodobno upozorio je da se sada pojavljuju “džepovi” zaraze u manjim naseljima, ali ih je lakše kontrolirati.

U javnosti traju prijepori mora li Srbija ponovno u vikend karantenu, jer je najavljen policijski sat od 30. travnja u 18 sati do 4. svibnja u pet sati ujutro, epidemiolog Kon ponavlja stajalište stručnog tima da se “mora ustrajati u izbjegavanju socijalnih kontakata” i “pod svaku cijenu zaštititi starije osobe”, kako se svi dosadašnji rezultati u borbi protiv širenja zaraze “ne bi bacili pod noge”.

“Statistički podaci i epidemiološki parametri jesu ohrabrujući, ali držimo da treba spriječiti veliku frekvenciju ljudi i čim više smanjiti kontakte”, rekao je Kon.

Najviši srbijanski politički dužnosnici dosad su inzistirali na tome da u donošenju odluka o mjerama isključivo “slušaju struku” i savjete stručnjaka iz državnog zdravstvenog stožera.

Istodobno, raste pritisak javnosti, dijela oporbe te građana i nevladina sektora da se mjere prisilne izolacije i nametnute karantene moraju svesti na razumnu mjeru, uz poruku zdravstvenim i političkim vlastima da logički razmisle treba li, prijetnjama represijom, držati ljude doma do 4. svibnja kad se istog dana otvaraju restorani i kafići te stupaju na snagu druge ublaženeh epidemiološke mjere.

Prijelomna odluka mogla bi slijediti poslije televizijskog gostovanja srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u četvrtak navečer u programu nacionalne televizije, gdje se očekuje da kaže svoj sud koji je, kako se dosad pokazalo, u velikoj mjeri, katkad i presudno, utjecao na odluke izvršne vlasti.

Nulti pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje zbog pandemije proglašeno je 15. ožujka uz rok od 90 dana.

Komentari