Srbijanska dužnosnica tvrdi da premještaj srbijanskog veleposlanstva u Jeruzalem nije konačna odluka

Screenshot

Srbijanska dužnosnica u srijedu je bacila sumnju na moguće preseljenje srbijanskog veleposlanstva u Jeruzalem rekavši da ta odluka “nije konačna”, nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio informaciju o tom preseljenju.

Izrael je bio neočekivani dobitnik sastanka na vrhu održanog u petak u Bijeloj kući između Srbije i Kosova, bivše srbijanske pokrajine koje neovisnost, proglašenu 2008., Beograd nikad nije priznao.

Donald Trump je na tom sastanku objavio da će Kosovo i Izrael uspostaviti diplomatske odnose i da će Srbija preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija prva europska zemlja koja je pristala premjestiti svoje predstavništvo u Sveti grad i tako poći za primjerom Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik je tu odluku prikazao kao gotovu stvar, ali je u srijedu glavna savjetnica predsjednika Aleksandra Vučića za medije rekla da to nije “konačna odluka”. “Zasad ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano”, rekla je Suzana Vasiljević za mjesna glasila. “Pratit ćemo razvoj situacije i ponašanje Izraela u vezi s Kosovom”.

Srbijanski ministar vanjskih poslova zasad nije odgovorio na upite agencije France Pressea.

Komentari