Srbija premašila granicu od 1000 umrlih od korone; Brnabić: Vlada Srbije je donijela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega

Twitter

Srbija je u nedjelju s 20 umrlih od posljedica infekcije covidom-19 premašila psihološku granicu od tisuću žrtava koronavirusa od početka epidemije 6. ožujka, a registrirana su još 3482 slučaja zaraze.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva i Instituta za nacionalno zdravlje “Batut”, u nedjelju je bilo 20 umrlih u 24 sata, a dosad ukupno 1009.

Među 11.527 testiranih uzoraka bilo 3482 pozitivnih, što Srbiju već peti dan zaredom drži na više od 3000 novozaraženih na dnevnoj razini, uz rekordan broj od 3822, zabilježen u subotu.

Na liječenju u bolnicama diljem Srbije u nedjelju je 3874 pacijenta, a 164 oboljela su na respiratorima.



Od početka epidemije testirano je 1,507.822 ljudi, a ukupno je 84.568 zaraženih, od kojih je 1009 preminulo.

Postotak smrtnosti u odnosu na broj ukupno zaraženih je i dalje u padu, a s današnjim danom je 1,19 posto.

Beograd je i dalje uvjerljivo najveće žarište koronavirusa u Srbiji – od ukupnog broja novozaraženih u srbijanskoj prijestolnici ih je 1346, što je 39 posto.

Slijede Novi Sad s 94 oboljela, Kragujevac (137) i Niš (135), dok ostali gradovi i općine imaju po manje od 100 novozaraženih u posljednja 24 sata.

Srbijanska vlada odlučila je, poslije današnje izvanredne sjednice, od utorka 17. studenog uvesti zatvaranje od 21 sat do pet ujutro, za sve osim ljekarni, benzinskih crpki i kućne dostave hrane, a ta će mjera, uz iznimku gospodarstva koje može raditi treću smjenu, trajati do 1. prosinca.

Pratit ćemo primjenu i učinke ovih mjera, a sljedeća mjera mogla bi biti zabrana kretanja, rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji, navodeći da vlada nije za to, ali će, bude li nužno, biti donesena i ta mjera.

Srbija uvodi drastične mjere: Od utorka većina objekata radi do 21 sat

Premijerka Republike Srbije, Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije donijela odluku da do 21 sat ograniči radno vrijeme većine objekata, osim ljekarni, benzinskih crpki i dostave hrane.

“Prihvatila sam savjet stručnog dijela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mjere, kako bismo zaustavili širenje koronavirusa i Vlada je donijela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega, prije svega rad ugostiteljskih objekata, ali i trgovina, trgovačkih centara… Svega osim ljekarni, dostava hrane, benzinskih crpki i gospodarstva”, kazala je Brnabić nakon hitne sjednice Vlade Srbije.

Brnabić je kazala da se s novim mjerama kreće od utorka.

“Počet ćemo sa mjerama od utorka, 17. studenog, jer želimo dati jedan dan svima da se prilagode i organiziraju oko ovoga”, kazala je.

Ova mjera, dodala je, trajat će 15 dana, odnosno do 1. prosinca.

Brnabić  je rekla da se ništa ne mijenja kad je nastava u pitanju.

Govoreći o uvođenju obaveznog nošenja maski na otvorenom, Brnabić kaže da se o tome razmišlja.

 “Razmislit ćemo i o tome, ali ja mnogo više vjerujem u svijest pojedinca nego u kaznenu politiku. Uveli smo kazne kao mehanizam koji će nam malo pomoći, ali to nije borba koju možemo dobiti sami, ili svaki pojedinac da se potrudi ili gubimo. Nemamo mi dovoljno inspekcija da obiđemo sve, ali ne trebamo se igrati mačke i miša”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sljedeća mera – zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to, i da takva mjera neće biti donesena ako ne bude neophodno.

“Sad ne razmišljamo o tome, predviđanja su da će ova mjera će dati rezultate i da će brojevi početi opadati”, rekla je premijerka Srbije.

Komentari