Srbija počinje liječiti Covid pacijente s krvnom plazmom

Zdravstveni sustav Srbije počet će liječenje zaraženih koronavirusom korištenjem krvene plazme pacijenta izliječenih od Covida-19, objavljeno je u petak u Beogradu, uz poziv svim izliječenima, potencijalnim donorima plazme, da se uključe u kampanju.

Srbijanska vlada započela je danas veliku nacionalnu kampanju ‘Doniraj plazmu – spasi nekome život’, što je simboličan početak sljedeće faze borbe protiv koronavirusa, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

U izvanrednom obraćanju javnosti Brnabić je rekla da su do sada 534 osobe službeno izliječene od koronavirusa i pozvala ih da se jave i daju krvnu plazmu, jer će time pridonijeti ozdravljenju drugih.

Početak kampanje je praktički najavljen prilogom Radio-televizije Srbije u kojem su se, kao prvi donori, pojavili bivši nogometni reprezentativac Marko Pantelić i predsjednik Nogometnog saveza Srbije FSS- Slaviša Kokeza.

Pantelić i Kokeza su među prvim pacijentima u Srbiji izliječenim od Covida-19, nakon što su u ožujku primljeni na bolničko liječenje poslije sastanka u UEFA-i te posjeta Milanu.

Stručnjaci su objasnili da donori mogu biti zdrave osobe koje su izliječene od Covida 19 i čiji su testovi nakon liječenja najmanje dva puta potvrđeni kao negativni.

Srbija će, kako je najavljeno, formirati i banku krvne plazme u slučaju pojave epidemije koronavirusa ujesen.

Komentari