Srbija centralizira informacije o koronavirusu, stižu kritike zbog cenzure

Pedja Milosavljevic / CROPIX

Vlada Srbije donijela je odluku prema kojoj je Krizni stožer jedino tijelo ovlašteno za službene informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji, što je potaknulo snažna protivljenja novinarskih udruga, nevladinog sektora te strukovnih organizacija koje tu odluku uspoređuju s uvođenjem cenzure.

“Sva obavještenja javnosti daje predsjednica Vlade ili osobe koje ovlasti Krizni stožer”, navedeno je u zaključku Vlade od 28. ožujka, koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Zaključkom je određeno i da svi gradonačelnici, predsjednici općina i stožeri za izvanredne situacije lokalnih samouprava sve informacije u vezi s koronavirusom na svojim područjima šalju isključivo i samo Kriznom stožeru.

Isto vrijedi i za sve zdravstvene ustanove, zdravstvene djelatnike ili pravne osobe iz sektora zdravstvene djelatnosti.



Vlada je upozorila da se sve obavjesti o poduzetim zdravstvenim mjerama, te druge informacije koje daju “neovlaštene osobe” ne mogu smatrati “točnim i provjerenim”, a prema onima koji takve obavijesti daju moguća je primjena propisa “koji se odnose na odgovornost i pravne posljedice za širenje dezinformacija u periodu izvanrednog stanja”.

Takvi Vladini zaključci izazvali su niz kritika novinarskih i strukovnih udruga, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, a zajednički nazivnik većine tih osuda je da zaključci izvršne vlasti nisu sukladni s Ustavom Srbije, te da zbog svojih nejasnoća mogu skliznuti u cenzuru.

“Nije u skladu s Ustavom, nije u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, nije ni u skladu sa Zakonom o javnom informiranju”, poručuje Tamara Filipović iz Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS).

Komentari