Spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske novinarke Olivere Lakić. Ubojicama za atentat bilo ponuđeno 150.000 eura

Crnogorski tužitelji objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan u proljeće 2018.   

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhićena dvojica osumnjičenih za planiranje ubojstva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužitelji.

Ista skupina osumnjičena je i za pokušaj ubojstva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu.

“Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije”, rekao je Čađenović.



Novinarske udruge ranije su zatražile od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu u ožujku 2012. ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u svibnju 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama..

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump.

Komentari