Sprema se promjena na Kosovu: Samoodređenje Albina Kurtija juri prema uvjerljivoj pobjedi

Pokret Samoodređenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 53 posto glasova, a drugoplasirana je Demokratska stranka Kosova (LDK) s 20 posto glasova, pokazuju izlazne ankete koje su u nedjelju navečer objavili prištinski mediji.

Prema tim rezultatima, Samoodređenje bi u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta moglo osvojiti 58 mandata.

“Kosovo se danas, kao neovisna država, vraća svom narodu kao nositelju suvereniteta”, poručio je u prvoj izjavi komentirajući preliminarne procjene izbora vođa Samoodređenja i donedavni premijer Albin Kurti.

Demokratska stranka Kosova i Demokratska liga Kosova (PDK) u tijesnoj su konkurenciji za drugo mjesto. Očekuje se da će PDK biti drugi sa 15,4%, dok će LDK biti treći sa samo 0,3% glasova manje, što bi tim strankama donijelo po 17 mjesta u parlamentu, ocjene su prištinskih medija, koji uspoređuju dvije izlazne ankete.Prema izvješćima britranske agencije Reuters, takav rezultat mogao bi dodatno zakomplicirati napore Zapada da se pronađe rješenje za dugogodišnje neriješene sporove Kosova i Srbije.

Savez za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja dobila je povjrenje oko 7,2 posto birača.

Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su u 19 sati, a Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da se od 1.794.862 upisana birača na izbore odazvalo 46,7 posto.

Prema preliminarnim podacima, najveća izlaznost na područjima s većinskim srpskim stanovništvom zabilježena su na sjeveru Kosova, gdje je odaziv bio skoro 70 posto, javila je Radio-televizija Srbije

Srpska lista, dominantna politička opcija kosovskih Srba, osvojila je 5,8 posto glasova.

Komentari