Španjolski parlament treći put odobrio produženje izvanrednog stanja

Španjolski premijer Pedro Sánchez dobio je u srijedu podršku parlamenta za treće produženje izvanrednog stanja u zemlji zbog koronavirusa koje će trajati do 10. svibnja.

Nakon rasprave koja je trajala čitav dan 269 zastupnika glasovalo je za produženje, 60 ih je bilo protiv dok ih se 16 suzdržalo.

Vladajuća lijeva koalicija dobila je podršku oporbenih konzervativaca (PP), najveće oporbene stranke, premda je njen vođa Pablo Casado žestoko kritizirao vladino upravljanje krizom.

“Gospodine Sánchez, tijekom ove krize volite koristiti termin rat. Ovo nije rat, ovo je katastrofa. U Španjolskoj je od koronavirusa umrlo više ljudi nego savezničkih vojnika prilikom iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu”, istaknuo je Casado.



Tijekom govora je spomenuo kako mu je umro očev brat, te je zatražio minutu šutnje za sve preminule, koja je zatim i održana.

U Španjolskoj je u protekla dva mjeseca preminulo 21.717 osoba, a više žrtava imaju samo Italija i SAD. Španjolska je s 208.000 inficiranih osoba zemlja s najviše oboljelih u Europi.

Vlada smije produživati izvanredno stanje na najviše petnaest dana uz zeleno svjetlo parlamenta, a ovo je bilo treće produženje od kada je proglašeno 14. ožujka.

Oko 47 milijuna stanovnika od tada je zatvoreno u svojim stanovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade.

Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Sánchez je u srijedu rekao kako bi u drugoj polovici svibnja mogao ublažiti kontrolu kretanja stanovništva.

“Ovo novo produženje izvanrednog stanja trebao bi biti korak prema novoj fazi, prema ublažavanju mjera. Mjere će biti ublažene kada sva glavna mjesta širenja virusa budu pod potpunom kontrolom i kada budu pod kontrolom osobe koje dolaze iz najpogođenijih zona”, izjavio je Sánchez prilikom obraćanja u parlamentu.

“Ublažavanje mjera bit će sporo i postupno jer ova kriza neće završiti sve dok ne pronađemo cjepivo”, dodao je.

Od nedjelje će djeca do 14 godina starosti smjeti pratiti jednog roditelja prilikom odlaska u trgovinu i farmaciju, poručila je vlada. Parkovi i igrališta ostat će zatvoreni.

U srijedu je broj novooboljelih porastao 2 posto u odnosu na dan ranije. Ta je stopa prisutna već nekoliko dana.

“Puno je opcija na stolu kako ublažiti mjere. Naše radne grupe će procijeniti koje mjere uvesti. Jasno je da sve neće biti uvedene istovremeno jer bi se opet mogla povećati stopa zaraze a sustav dovesti u opasnost”, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije.

Sánchez najavio ublažavanje mjera u drugoj polovici svibnja

Komentari