Španjolska središnja banka očekuje veliki pad gospodarstva

Španjolsko gospodarstvo moglo bi zbog pandemije zabilježiti veći pad nego u razdoblju nakon financijske krize, upozorila je u ponedjeljak središnja banka.

BDP bi se mogao smanjiti i do 12,4 posto, pri čemu čak i manje dramatičan scenarij predviđa dublji pad aktivnosti nego u razdoblju nakon globalne financijske krize 2008/2009. godine, izračunali su u središnjoj banci.

Najizgledniji je pad za 9,5 posto, napominju, predviđajući oporavak u 2021. godini, ali ne dovoljno snažan da neutralizira ovogodišnji pad.

Za 2021. tako predviđaju rast aktivnosti u rasponu od 5,5 do 8,5 posto.



Španjolska stopa nezaposlenosti, među najvišima u Europi, mogla bi ove godine porasti s oko 14 na 21,7 posto.

Ogromne državne subvencije za gospodarstvo mogle bi rezultirati povećanjem proračunskog deficita iskazanog udjelom u BDP-u na sedam do 11 posto, procjenjuju u središnjoj banci.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila Španjolsku. Tako je broj zaraženih u ponedjeljak premašio 200 tisuća ali se broj novozaraženih proteklih dana smanjuje, kao bi broj građana podleglih bolesti.

Voditelj hitne zdravstvene službe – CCAES Fernando Simon u ponedjeljak je rekao da je u prethodna 24 sata zabilježeno 399 smrtnih slučajeva.

“Danas se taj broj prvi put spustio ispod 400. Podaci nam ulijevaju nadu”, zaključio je.

Komentari