Španjolska protjerala troje bolivijskih diplomata

Španjolska vlada je protjerala troje dužnosnika veleposlanstva Bolivije u Madridu, kao odgovor na prethodno protjerivanje španjolskih diplomata iz bolivijskog glavnog grada La Paza.

“Ovo je odgovor na agresivnu gestu privremene bolivijske vlade”, priopćila je španjolska vlada. Troje dužnosnika dobilo je rok od 72 sata da napuste Madrid.

Bolivijska vlada zatražila je pak u ponedjeljak od španjolskog konzula te još jednog španjolskog diplomata kao i od meksičke veleposlanice da napuste Boliviju.

Meksička veleposlanica i španjolski konzul proglašeni personama non grata u Boliviji



Zahtjev je uslijedio nakon što je vlada Meksika optužila Boliviju za zadržavanje automobila sa španjolskim predstavnicima koji su posjetili veleposlanstvo Meksika u La Pazu.

Diplomatski odnosi između Meksika i Španjolske s Bolivijom narušeni su otkako je u studenome meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador pružio politički azil Evi Moralesu.

Morales se povukao s mjesta predsjednika Bolivije nakon spornih izbora na kojima je pobijedio. Na ostavku ga je prisilila vojska, što je nazvao državnim udarom.

Bolivija je u subotu optužila Španjolsku da je pokušala odvesti bivšeg najbližeg Moralesovog suradnika koji se sklonio u meksičko veleposlanstvo u La Pazu. Španjolska, koja odbacuje optužbu o pokušaju odvođenja osoba iz zgrade veleposlanstva, najavila je slanje svojih istražitelja u Boliviju.

Izgred se dogodio u petak prigodom posjete španjolske otpravnice poslova meksičkom veleposlanstvu u La Pazu. Privremena bolivijska predsjednica tvrdi da su španjolski specijalni policajci pokušali tajno izvesti “kriminalce” iz veleposlanstva.

U zgradu meksičkog veleposlanstva sklonilo se desetak bivših dužnosnika Moralesove vlade koji su dali ostavke 10. studenoga nakon odstupanja Moralesa kojem je vojska otkazala poslušnost nakon trotjednih prosvjeda.

DIPLOMATSKA KRIZA Bolivija optužuje Španjolsku za pokušaj otmice diplomata

Komentari