Španjolska, Irska i Francuska i dalje s rekordnim i zabrinjavajućim brojevima, SAD premašio 400.000 umrlih od koronavirusa

Epidemija/Patrik Macek/PIXSELL

Španjolska bilježi vrlo visoku incidenciju oboljelih od koronavirusa, Irska ima najviši broj umrlih od početka pandemije, a u Francuskoj su brojevi i dalje “zabrinjavajući”, javljaju u utorak agencije.

Španjolska u utorak ima rekordnih 714 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a dan ranije ta je stopa iznosila 689, pokazali su podaci ministarstva zdravstva dok treći val koronavirusa pogađa zemlju.

Ministarstvo je izvijestilo o 34.291 novih slučajeva zaraze, što je pad s rekordnih 40 tisuća od prošlog petka. Ukupno je od početka pandemije u Španjolskoj bilo 2,370.742 slučajeva zaraze.

U utorak se broj mrtvih povećao za 404, na ukupno 54.173 slučajeva, pokazuju službeni podaci. Iako je dnevni broj mrtvih u porastu, i dalje je manji od 900 umrlih dnevno koliko je bilo na kraju ožujka i početkom travnja.



Rekord u Irskoj

Irska je u utorak imala rekordnih 93 smrtnih slučajeva od covida-19. Ranije je rekord iznosio 77, a zabilježen je tijekom prvog vala prošle godine.

Rekordan broj umrlih dolazi nakon brzog rasta broja zaraženih u prvih deset dana 2021. godine, nakon što su vlasti ublažile restriktivne mjere za božićne blagdane.

U utorak je broj zaraženih značajno pao, na 2 tisuće novih slučajeva, čime se petodnevni prosjek smanjio na 2758, s 5596 koliko je iznosio isti dan prošli tjedan.

“Zabrinjavajuće” u Francuskoj

Francuska je u utorak imala 23.608 novih slučajeva zaraze, dok ih je prošli utorak imala 19.752. Ministar zdravlja Olivier Veran ranije je rekao da koronavirus i dalje kruži „zabrinjavajućom“ brzinom, no nije preporučio treće potpuno zatvaranje države.

Francuska ima i rast broja pacijenata na intenzivnoj njezi, a u utorak je u bolnicama umrlo 656 ljudi. Time je ukupan broj žrtava narastao na 71.342 od početka pandemije.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj približava se brojci od 3 milijuna, što je svrstava na šesto mjesto na svijetu, dok je po broju umrlih na sedmom mjestu.

SAD premašio 400.000 umrlih od koronavirusa

Broj umrlih od koronavirusa prešao je 400.000 u Sjedinjenim Državama u utorak, po podacima Sveučilišta John Hopkins, dan uoči inauguracije novog predsjednika Joea Bidena.

Po podacima iste institucije, SAD ima 24,1 milijun zaraženih od početka pandemije.

SAD, država s oko 330 milijuna stanovnika, ima daleko više umrlih i zaraženih u apsolutnim brojevima od bilo koje druge zemlje u svijetu.

Ipak, neke druge države imaju više umrlih u odnosu na broj stanovnika, primjerice Italija, Velika Britanija ili Belgija.

Broj od 400.000 Sjedinjene Države premašile su dan prije inauguracije Joea Bidena koji je obećao da će prioriteti njegove administracije biti borba protiv pandemije i ubrzanje cijepljenja.

U svijetu je više od 95,8 milijuna zaraženih od početka pandemije i preko 2 milijuna umrlih.

Komentari