Španjolska ima najveći broj zaraženih u Europi. Preminulih od koronavirusa je više od 20 tisuća

The New Vision / Twitter

U Španjolskoj je u subotu preminulo 565 osoba od koronavirusa, čime je ukupni broj žrtava premašio 20.000, dok iscrpljeni zdravstveni radnici gotovo dva mjeseca liječe bolesne.

U subotu je umrlo 20 ljudi manje nego dan ranije, no već danima umire dnevno preko 500 osoba pa je Španjolska zemlja s najviše žrtava nakon Italije i SAD-a.

Ministarstvo zdravstva trenutno osvježava podatke pa će objaviti novi prikaz stanja od početka izbijanja koronavirusa. Središnja vlada naložila je ujednačavanje kriterija bilježenja oboljelih i preminulih u svih 17 autonomnih pokrajina, što bi trebalo u nadolazećim danima dati preciznije podatke o stvarnoj situaciji u Španjolskoj.

U zemlji je inficirano 191.726 stanovnika od čega su liječnici i medicinske sestre izliječili njih 74.662.



Madridsku bolnicu Gregorio Marañon napustio je u subotu najmlađi pacijent, 20-godišnji Marvin, koji je bio na odjelu intenzivnog liječenja od 30.ožujka. No istovremeno je u madridskoj bolnici Hospital Puerta del Hierro preminuo šef neurokirurgije Jesús Vaquero, koji je postao sedmi zdravstveni djelatnik žrtva koronavirusa. Svaki peti pacijent je zdravstveni radnik.

„Ovo su jako teški dani“, istaknuo je Enrique Ruiz Escudero, zadužen za zdravstvo u regionalnoj vladi Madrida, preko Twittera. Madrid je s više od 7.000 preminulih najpogođenija pokrajina.

Gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida rekao je kako vjerojatno do jeseni u Španjolskoj neće biti masovnih okupljanja i događaja.

„Do tada situacija vjerojatno neće biti pod potpunom kontrolom pa će postojati opasnost ponovnog izbijanja virusa“, rekao je za radijsku postaju Onda Cero. „Zbog toga smatram da nisu izgledna masovna događanja poput nogometnih utakmica ili glazbenih koncerata“, dodao je.

Španjolska ima najveći broj zaraženih u Europi. Više oboljelih je jedino u SAD-u.

Komentari