Soros: EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj; Morawiecki: Ovo je prekretnica u povijesti EU koja bi mogla dovesti do njenog raspada

Milijarder George Soros poručio je kako EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vezanja vladavine prava s korištenjem sredstava iz europskih fondova, jer o tome ovisi budućnost EU-a.

U ponedjeljak su Mađarska i Poljska blokirale usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-2027. (europski proračun) te fonda za oporavak jer bi korištenje sredstava bilo povezano s poštivanjem vladavine prava. Mađarska i Poljska tvrde da bi kriteriji bili proizvoljni i ideološki. Druge ih zemlje u tome za sada nisu podržale, izuzev slovenskog premijera Janeza Janše koji se založio za kompromis.

“EU si ne može priuštiti kompromis po pitanju odredbi o vladavini prava. Odgovor na izazov koji predstavljaju Orban i Kaczynski (čelnik poljske vladajuće stranke PiS, op.a.) odredit će hoće li EU preživjeti kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljeno”, napisao je Soros u članku za Project Syndicate.

Za Orbana i Kaczynskog vladavina prava “predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije”, dok je Orban stvorio u Mađarskoj “razrađeni kleptokratski sustav”, piše Soros.


Soros u tekstu spominje i Janšu kao “bliskog političkog saveznika” Viktora Orbana, u kontekstu nabave respiratora, dijelom i iz Slovenije, za što su bile zadužene, tvrdi Soros, Orbanu bliske tvrtke, piše Geopolitika.News.hr. 

Macron predlaže donošenje proračuna bez Mađarske i Poljske

Europski čelnici mogu u krajnjoj nuždi usvojiti plan za oporavak od koronakrize i višegodišnji proračun EU-a i bez Mađarske i Poljske ako one budu ustrajale u vetu, tvrdi francuski dužnosnik, a prenosi Reuters.

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. na sastanku veleposlanika EU-a u ponedjeljak zbog mehanizma uvjetovanosti isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.

Mađarska i Poljska ustrajne, Slovenija ih podržava

Mađarska i Poljska ponovno su poručile da se protive mehanizmu uvjetovanosti. U tome ih podržava i Slovenija.

Mađarska ne može prihvatiti proračun EU-a i plan oporavka u sadašnjem obliku jer se to svodi na “ucjenu”, kazao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana, prenosi Reuters.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je da se protivi da „europska oligarhija” kažnjava slabije zemlje i upozorio da bi to moglo dovesti do “raspada EU-a”.

“Unija u kojoj postoji europska oligarhija koja kažnjava slabije nije Unija u koju smo ušli i nije Unija koja ima budućnost”, rekao je u srijedu u poljskom parlamentu, prenosi AFP.

Prekretnica u povijesti EU koja bi mogla dovesti do njenog raspada

“Kažemo ‘da’ Europskoj uniji, ali ‘ne’ tome da nas se kažnjava kao djecu. ‘Ne’ mehanizmima koji znače da se Poljsku i druge zemlje nepravedno tretira”, dodao je.

“To je pitanje suvereniteta”, istaknuo je, upozorivši da bi želja Bruxellesa da postavlja političke uvjete za dodjelu financijskih sredstava mogla u konačnici dovesti do „raspada EU-a”.

“Danas mislite da je taj instrument usmjeren protiv nas, protiv Mađarske, možda Slovenije, možda neke druge zemlje u srednjoj Europi. Za nekoliko godina, za dvije ili tri godine, mogao bi biti usmjeren protiv nekog drugog”, kazao je.

“Ovo je prekretnica u povijesti Europske unije. Donošenje odluka koje počivaju na proizvoljnim regulatornim odredbama može dovesti do njezina raspada”, upozorio je poljski premijer.

Orban je Sorosa nazvao “svjetskim oligarhom broj jedan”

Milijarder Soros osnovao je Zakladu Otvoreno društvo koja financira organizacije civilnog društva širom svijeta koje se uklapaju u Sorosevu viziju idealnog društvenog uređenja.

Orban navodi da Soroseve organizacije žele uništiti nacionalni identitet i tradicionalne vrijednosti te je onemogućio funkcioniranje Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Mađarskoj. To je sveučilište nekoć imalo sjedište u Budimpešti, a osnovao ga je Soros. Mađarska je također usvojila razne zakone kojima otežava Sorosevo financiranje nevladinih organizacija u zemlji.

Komentari