Šokantno ročište u BiH: Marokanac zatražio platiti mrtvu glavu kako bi završio s postupkom

Pixabay

Marokanac Khalid Amrawi (20), osumnjičen za ubojstvo migranta na Ilidži, jučer na početku sjednice na Županijskom sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora, uz pomoć prevoditeljice, odmah je upitao sutkinju Indiru Jahić može li pozvati svoju rodbinu da plate mrtvu glavu i tako završe postupak. Plaćanje krvarine, odnosno naknade obitelji za ubijenu osobu, uobičajeno je u njegovoj zemlji, piše avaz.ba.

Sutkinja Indira Jahić objasnila je Marokancu da to zakoni BiH ne predviđaju, te je ročište otvorila.

Marokanac Khalid Amrawi je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, te u prvim kontaktima s prevoditeljicom koja mu je pokušala objasniti za što se tereti, počeo plakati. Ubrzo se smirio kada mu je donesena voda, te kada je u sudnicu ušao odvjetnik Omar Mehmedbašić koji ga je pokušao razvedriti.

Tužiteljica Željka RadovanovićSokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će se osumnjičeni Marokanac dati u bijeg ako mu se ne odredi jednomjesečni pritvor. I sam Amrawi kazao je da više nije u centru “Ušivak” s ostalim migrantima već se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka.

Odvjetnik Omar Mehmedbašić kazao je da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora jer je Maroknanac postupao u nužnoj obrani.

“Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario, bio je puno krupniji od njega, te nije bilo drugog načina da se obrani. Čuli ste da ga je oštećeni više puta pokušao silovati”, kazao je Mehmedbašić.

Dodao je da je Khalid ranije iskazao namjeru za uzimanjem azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Mehmedbašić smatra da je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u “Ušivak”

Sutkinja Jahić naknadno će donijeti rješenje o pritvoru, piše avaz.ba.

Podsjetimo, u ponedjeljak je na Ilidži ubijen Marokanac Otoman Silan, također migrant iz Maroka kojem su smrtonosne ozljede nožem nanesene u predjelu prsnog koša.

Tužiteljstvo je identificiralo osumnjičenog za ubojstvo tako što je odveden u Službu za poslove sa strancima gdje je potvrđeno da je još prošle godine trebao podnijeti zahtjev za azil Ministarstvu za sigurnost BiH.

Komentari