Soj virusa ptičje gripe H10N3 u Kini prvi put prešao na čovjeka

Ilustracija Foto: Flickr

U kineskoj pokrajini Jiangsu potvrđen je prvi slučaj zaraze ptičjom gripom H10N3 kod čovjeka. Radi se o 41-godišnjem muškarcu, a kineske zdravstvene vlasti navode kako je rizik od širenja velikih razmjera nizak.

Zaraženi muškarac je iz grada Zhenjiang, a u bolnicu je otišao 28. travnja nakon što je dobio visoku temperaturu. Mjesec dana kasnije dijagnosticiran mu je virus ptičje gripe H10N3, priopćila je kineska zdravstvena komisija. Nije objavljeno kako se zarazio.

Nitko od njegovih kontakata nije zaražen, a muškarac je za vrijeme boravka u bolnici bio stabilno i uskoro će biti pušten kući. Komisija je dodala i kako je H10N3 slabo patogeni, odnosno manje ozbiljan soj virusa koji se nalazi u peradi.

Inače, u Kini je prisutno nekoliko sojeva ptičje gripe te se povremeno dogodi da se netko, tko je u kontaktu s peradi, zarazi. Otkako je soj H7N9 usmrtio oko 300 ljudi tijekom 2016. i 2017. godine, nije bilo značajnog broja ljudskih infekcija ptičjom gripom.



Dosad na svijetu nije zabilježen nijedan drugi slučaj prelaska soja H10N3 na čovjeka, kažu iz komisije, a piše The Guardian.

Komentari