Socijalist Corbyn želi nacionalizirati mrežu i otvoriti državnu kompaniju za internet: Koliko će efikasna biti

Labor.org.uk

Britanski oporbeni laburisti, pod vodstvom socijalista Jeremy Corbina izašli su s predizbornim obećanjem o nacionalizaciji mreže fiksne linije nacionalnog telekoma kako bi svi dobili besplatan pristup širokopojasnom internetu putem optičkih kablova.

Ta objava, a riječ je o najnovijem u nizu laburističkih prijedloga za nacionalizaciju britanske infrastrukture, srušila je dionice British Telecoma (BT) za 3,7 posto.

Novac za to obećanje planiraju osigurati povećanjem poreza tehnološkim kompanijama kao što su Alphabet Inc. (Google), Amazon i Facebook te namaknuli iz Zelenog fonda za transformaciju gospodarstva, kaže stranka.

“Vrijeme je da stvorimo najbrži širokopojasni internet optičkim kablovima za svakoga, za svako kućanstvo u svakom zakutku zemlje”, rekao je Jeremy Corbin.



“Pretvaranjem British Broadbanda u javni servis, bit ćemo prvi u svijetu koji se koristimo javnim investicijama za preobrazbu naše zemlje, ljudima će se smanjiti mjesečni računi, potaknut će se naše gospodarstvo i poboljšati kvaliteta života ljudi”, obećava Corbyn.

Corbyn planira nacionalizirati željeznice, vodoprivredne tvrtke te povećati poreze financijskom sektoru u londonskom Cityju i bogatim ljudima.

Premijerka Margaret Thatcher 1984 privatizirala je fiksnu mrežu. Međutim, njeni konzervativci se izgleda odmiču od njene linije.

Konzervativni premijer Boris Johnson, kojemu ankete daju prednost na izborima, obećao je osigurati širokopojasni internet za sve domove do 2025. godine.

Komentari