Sobol tvrdi da se ruske vlasti preko nje osvećuju Navaljnome

Lyubov Sobol/Instagram

Odvjetnica Ljubov Sobol rekla je u nedjelju da se ruske vlasti preko nje osvećuju ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom, tako što su protiv nje pokrenule kaznenu istragu nakon što je otišla do agenta sigurnosnih službi kojeg Navaljni optužuje za pokušaj trovanja.

Sobol je oslobođena nakon 48 sati pritvora a protiv nje je otvorena istraga zbog nasilnog upada u dom i prijetnji. Ona je u ponedjeljak otišla do stana agenta kojega je Navaljni u telefonskom razgovoru naveo da mu prizna pokušaj ubojstva.

Sobol prijeti optužnica koja je može poslati u zatvor do dvije godine.

“Mislim da je kazneni proces protiv mene prvenstveno osveta Navaljnome, koliko god se to činilo apsurdnim, osveta za to što je preživio trovanja, osveta za njegove poteze protiv korupcije”, izjavila je Sobol na oporbenom tv-kanalu Dojd.



“I pošto ne mogu ništa drugo s njim sada učiniti, odlučili su se osvetiti preko mene”, dodala je.

Navaljni objavio snimku ruskog tajnog agenta

Aleksej Navaljni, koji se nalazi u Njemačkoj, objavio je u ponedjeljak video snimku telefonskog razgovora s jednim članom ruskih službi sigurnosti (FSB) Konstantinom Kudrijacevim u kojoj ovaj misleći da razgovara s dužnosnikom obavještajnih službi, objašnjava kako su ga službe otrovale.

Ruske vlasti tvrde da je taj razgovor “falsificiran” ali nisu nikada demantirale da je sugovornik Navaljnoga agent i da je bio član ekipe zadužene za njegovo praćenje.

Sobol (33), odvjetnica i istaknuta osoba ruske oporbe te bliska suradnica Alekseja Navaljnoga, otišla je u ponedjeljak do stana agenta FSB-a.

Objavila je njegovu adresu na internetu pa su tamo otišli brojni novinari, ali i specijalna policija koja ju je privela.

Tri europska laboratorija su zaključila da je Aleksej Navaljni otrovan novičokom, nervnim otrovom razvijenim u nekadašnjem Sovjetskom savezu.

Komentari