Snježna mećava prekinula je promet u Madridu

Twitter

Snijeg nošen hladnim vjetrom nastavio je u subotu padati u Madridu zbog čega će tamošnji aerodrom ostati zatvoren tijekom čitavog dana, a zbog mećave koja je pogodila veliki dio Španjolske promet je otežan ili prekinut na oko 480 prometnica diljem zemlje.

Madrid i okolicu sa 6,6 milijuna stanovnika u petak navečer je pogodila snježna mećava zadnji put zabilježena 1971. godine. Ulice su zatrpane snijegom i automobili u najvećem dijelu grada ne voze jer nema ralica. Stotine vozila, uključujući gradske autobuse, ostale su blokirane u snijegu. Vlakovi ne voze u Madrid niti iz njega.

Zbog slabe vidljivosti i snijega otkazane su sve operacije u zračnoj luci Adolfo Suárez Madrid-Barajas tijekom čitavog dana, izvijestio je operater aerodroma AENA. Zbog toga ondje nije mogla sletjeti hrvatska rukometna reprezentacija koja je u subotu u 18 sati trebela igrati utakmicu sa Španjolskom. Čarter let Croatia Airlinesa nije poletio iz Zagreba. U Madridu je odgođena i utakmica španjolskog nogometnog prvenstva između Atlético Madrida i Athletic Bilbaa jer gosti iz Baskije također nisu mogli doputovati. Snijeg je padao čitavu noć.

U glavnom gradu su zatvoreni parkovi zbog opasnosti od padanja drveća. Mnogi stanovnici zatečeni su količinom snijega te nemaju lopate za čišćenje ulica, a također niti prikladnu odjeću za boravak na otvorenom. Zime u Madridu su obično suhe i bez padalina. Snijeg je zadnji put padao prije 10 godina.



Gradski autobusi ne voze, a vojska pomaže izvući vozila zarobljena u snijegu. Tijekom noći je u Madridu oslobođeno 1.000 vozila, izvijestila je služba za hitne intervencije preko Twittera. Ispred bolnica deseci ljudi pokušavaju prokrčiti prilaze.

Državna meteorološka služba u petak je aktivirala maksimalnu uzbunu procijenivši kako bi moglo napadati 20 centimetara snijega.

Komentari