Snimka sastanka vrha Svjetske zdravstvene organizacije razotkrila šokantne razmjere zataškavanja koronakrize u Kini

kremlin

Svjetska zdravstvena organizacija prilično se mučila da od Kine dobije prijeko potrebne informacije u kritičnim ranim danima pandemije koronavirusa, pokazale su snimke s internih sastanaka i koji su u kontradikcijji s ranijim pohvalama koje je WHO uputio Pekingu radi njihove reakcije na zarazu, piše Guardian.

Nisu imali informacije za pripremiti plan?

Snimke s tih sastanaka, koje agencija Associated Press ima u posjedu, prikazuju dužnosnike kako se 6. siječnja žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne kako bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planeta. Kina je tek 20. siječnja priznala da je koronavirus zarazan, a 30. siječnja WHO je proglasio globalnu opasnost.

“Radimo s vrlo malo informacija, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a tijekom pandemije Covida-19. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan.

Glavni dužnosnik WHO-a u Kini Gauden Galea kaže na jednoj od snimaka: – Trenutno smo u situaciji da nam daju informacije 15 minuta prije nego se pojave na CCTV-u (kineska državna televizija).



Ovaj izvještaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na koronavirus i začetak je neovisne istrage o porijeklu virusa koji je dosada zarazio više od šest milijuna i ubio više od 375.000 ljudi diljem svijeta.

Vlasti u Pekingu imali informacije?

Svjetska zdravstvena organizacija je često bila na meti kritika zbog svojih konstantnih hvalospjeva upućenih Kini, čak i kad su se pojavile prve naznake da su vlasti u Pekingu možda zadržavale informacije. Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus hvalio je Kinu zbog ‘postavljanja novog standarda u upravljanju epidemijom’ te zbog svojih hitrih i strogih mjera.

Ured WHO-a u Kini nije odgovorio na upite vezane uz snimku. Novinarima AP-a tek su kazali u priopćenju: “Naše vodstvo i djelatnici radili su dan i noć slijedeći pravila i regulacije organizacije kako bismo podijelili sve informacije sa svim državama članicama jednako te vodili iskrene i otvorene razgovore s vladama na svim razinama”.

Početkom siječnja, Michael Ryan, šef WHO-a za hitne slučajeve, kazao je na jednom od snimljenih sastanaka da se boji kako će se ponoviti epidemija SARS-a iz 2002., koju su kineske vlasti u početku zataškavale.

“Ovo je posve jednak scenarij, neumorno pokušavam dobiti informacije od Kine o tome što se zapravo događa. WHO se tada jedva izvukao s obzirom na nedostatak transparentnosti u južnoj Kini”, prenosi Jutarnji list.

Komentari