Snažna vladavina prava uvjet za europski novac, kaže dužnosnica EU-a

Članice Europske unije trebaju dobiti novac iz zajedničkog proračuna i fonda za oporavak od pandemije samo ako imaju snažno pravosuđe i sustave za zaštitu od korupcije, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica Europske komisije, neizravno upozoravajući Poljsku i Mađarsku.

Čelnici 27 zemalja sastaju se idućeg tjedna u Bruxellesu radi dogovora o raspodjeli gotovo dva bilijuna eura iz proračuna za razdoblje 2021-27 i posebnih sredstava za gospodarski oporavak kontinenta nakon pandemije covida-19.

Uvjeti za dobivanje novca, vezani uz demokratske standarde ili gospodarske reforme, među najspornijim su točkama zbog kojih dosad nije postignuta suglasnost članica, potrebna za donošenje takvih odluka.

“Vladavina prava treba biti uvjet za podjelu europskog novca”, rekla je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova u razgovoru s ministrima pravosuđa zemalja Unije.



Funkcionalno pravosuđe

Među nužnim preduvjetima za dobivanje pomoći navela je “funkcionalno pravosuđe” i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije.

To je i upozorenje Poljskoj i Mađarskoj, koje su u sporu s EU-om zbog razine vladina nadzora nad sudovima i sucima, kao i Rumunjskoj i Bugarskoj koje godinama nakon pristupanja Unii imaju problema s korupcijom i siromaštvom.

“Ne bih voiljela vidjeti zaustavljanje novca, no u našem pravnom sustavu moramo imati neko jamstvo da se, ako stvari krenu doista loše u nekoj zemlji članici, novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, rekla je Jourova govoreći o fondovima koji se pune doprinosima iz nacionalnih proračuna, odnosno posredno porezima.

Blokada

Po posljednjem prijedlogu, Komisija će preporučiti kako rješavati probleme s vladavinom prava državama članicama. Da bi se taj plan blokirao, za njega treba biti većina država.

U vezi tog pitanja postoje, međutim, duboke podjele jer Njemačka, Francuska, Švedska i Nizozemska traže snažna osiguranja za ispunjavanje uvjeta a Poljsku i Mađarsku se optužuje da krše temeljna načela, poput slobode pravosuđa i medija.

Jourova je rekla da se pandemija pokazala kao ispit demokracije za Europu. Povjerenik Komisije za pravosuđe Didier Reynders istaknuo je da Bruxelles prati stanje u Mađarskoj gdje je premijer Viktor Orban odustao od nekih posebnih ovlasti koje je dobio tijekom pandemije covida-19.

“Mi moramo štititi vladavinu prava i prava na slobode uz parlamentarnu kontorlu, neovisno pravosuđe i slobodu medija. Slobode ne trebaju biti ograničavane niti dan duže no što je nužno” , rekla je Christine Lambrecht, ministrica pravosuđa Njemačke koja trenutno predsjeda EU-om.

Komentari