Službeni iran navodi 34. osobe umrle od koronavirusa, no BBC tvrdi kako je riječ o puno većoj brojci

kremlin

Iran zatvara sve škole na tri dana u strahu od epidemije koronavirusa koja je odnijela 34 života u toj zemlji kojoj su Sjedinjene Američke Države u petak ponudile pomoć.

“Procijenili smo da postoji potreba za zatvaranjem svih škola u zemlji i zbog toga će se one zatvoriti na tri dana počevši od sutra”, rekao je ministar zdravstva Saed Namaki.

“Težak tjedan je iza nas, vrhunac epidemije očekuje se sljedeći tjedan”, dodao je Namaki.

Islamska Republika već je otkazala današnje molitve u 23 prijestolnice od ukupno 31 provincije, uključujući one u Teheranu i šijitskim svetištima Komu i Mašhadu.



Glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianuš Džahanpur objavio je na državnoj televiziji da je umrlo 34 ljudi, a zaraženo ih je 388.

Većina zaraženih je u Teheranu (128), Komu (88) i Gilanu (65), objavila je novinska agencija IRNA.

Među zaraženima su zamjenik ministra zdravstva Iradž Harirči i Masumeh Ebtekar, potpredsjednica Irana za žene i obitelj.

Islamska Republika je jedina zemlja u Zaljevu u kojoj su zabilježeni smrtni slučajevi.

Zaraženih koronavirusom ima i u Kuvajtu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu.

U petak su u Bahreinu zabilježena tri nova slučaja pa ih je trenutno 36 zaraženih, a s dva nova slučaja u Kuvajtu ukupan broj zaraženih narastao je na 45.

Svi zaraženi u Bahreinu i Kuvajtu putovali su u Iran ili su bili u kontaktu s osobama koje su doputovale iz Irana, navode dužnosnici tih dviju zemalja.

Saudijska Arabija, u kojoj nema zabilježenih slučajeva, ograničila je putovanja kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Oman je u petak ograničio ulazak građanima iz drugih zaljevskih zemalja.

Sjedinjene Države ponudile su u petak tehničku pomoć Iranu u borbi s koronavirusom, rekao je ministar vanjskih poslova Mike Pompeo.

“Ponudili smo pomoć Islamskoj Republici”, rekao je Pompeo pred Odborom za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa.

“Njihov zdravstveni sustav nije snažan i moderan”, rekao je Pompeo, izrazivši zabrinutost da Iran ne dijeli sve informacije.

Sjedinjene Države izašle su iz nuklearnog sporazuma potpisanog s Iranom 2015. te nametnule nove sankcije Teheranu.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcije.

No BBC javlja informaciju koju tvrdi da je dobio iz izvora bliskog iranskom zdravstvenom sustavu kako je umrlo 210 ljudi od zaraze koronavirusom u Iranu. To je mnogo veća brojka od službenih 34 umrla koje je objavio službeni Iran.

Iranske vlasti tvrde da odgovorno postupaju pri suzbijanju širenja koronavirusa te negiraju da skrivaju podatke o broju zaraženih ljudi.

Komentari