Slovenski ministar zdravstva: Podcijenili smo situaciju i zakasnili, šokirao sam se kad sam vidio koliko malo zaštitnih sredstava imamo

Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski zdravstveni sustav već godinama ima strukturne probleme koje su došle do izražaja u sadašnjoj epidemiji zaraze koronavirusom, za koji on uopće nije bio pripremljen, ocijenio je na konferenciji za novinare u utorak slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

“U startu smo osim toga podcijenili situaciju i zakasnili, zato su sada potrebne striktne mjere koje se čine radikalnima. Sada se svatko mora ponašati kao da je zaražen, kako bi zaštitio svoje bližnje i kako bi se spriječilo širenje zaraze”, kazao je Gantar.

Po njegovim je riječima nova vlada koja je stupila na dužnost u subotu zatekla stanje u kojoj je zaštitnih sredstava i opreme za epidemiju bilo toliko malo da su sve rezerve bile dovoljne ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru – UKC za jedan jedini dan.


Zdravstveni sustav zato se sada reorganizira i prilagođava u hodu, kako bi se eksponencijalni rast novih potvrđenih slučajeva zaraze zaustavio i krvulja na grafu dnevnog rasta zaraza dovela u ravninu, naveo je Gantar.

Dodao je da se trenutno nezadovoljavajući broj opreme i zaštitnih sredstava dijeli vrlo racionalno i prema mogućnostima, ali da bi u nekoliko idućih dana situacija mogla biti dobrim dijelom poboljšana jer iz uvoza stižu naručene kirurške maske i maske za zdravstveno osoblje koje radi s bolesnima.

“Trenutno po službenim podacima imamo 275 zaraženih, no broj zaraženih vjerojatno je pet puta veći”, kazao je Gantar.

Prioritet o opskrbi zaštitnim materijalom imat će zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika i drugi u kojima su ranjive skupine za zarazu, a oformit će se i “mobilne jedinice” koje će ugrožene osobe starije dobi moći testirati kod kuće ili u domovima umirovljenika.

Što se tiče radnog procesa, vlada razmišlja o rješenju po kojemu bi se “iz radnog procesa” povukle rizične skupine – oni koji su stariji od 55 godina, ali i mlađi koji imaju kronične bolesti, a instrukcije u tom smislu već se rade, naveo je Gantar.

Uz rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva i zaštitne naočale kao kritično što se tiče opremljenosti u slučaju širenja pojava kritično oboljelih naveo je velik nedostatak respiratora.

Infektologija Bojana Beović, članica kriznog stožera za ovladavanje krize zbog epidemije koronavirusa, kazala je da se u Sloveniji trenutačno obavi oko tisuću testiranja na koronavirus dnevno i da je u tom pogledu Slovenija u dobroj poziciji jer je među prvima uspostavila pravilan sustav testiranja, prije nego neke druge zemlje.

Što se tiče načina testiranja koji je uveden prije nekoliko dana, ona je kazala da se za sada nije smanjio broj dnevno testiranih nego da se više ne testiraju svi koji se jave zbog sumnje na zarazu nego da se radi o novom pristupu testiranju, čiji je cilj da se trijažom najprije razluče obična respiratorna oboljenja od zaraze koronavirusom, pri čemu se oni s blagim simptomima prehlade ne testiraju nego ostaju kod kuće u izolaciji, dok se s druge strane intenzivira broj testiranja u bolnicama među osobljem i pacijentima, u domovima umirovljenika i sličnim mjestima gdje je veći broj ljudi iz ugroženih skupina.

Komentari