Slovenski ministar zdravstva: Ako bude unesenih slučajeva iz Hrvatske, stavit ćemo je na crvenu listu nesigurnih država

screenshot

Slovenija Hrvatsku i dalje smatra epidemiološki sigurnom državom, ali je njen ministar zdravstva upozorio da bi se to moglo promijeniti ako se u Hrvatskoj nastavi trend novih zaraza iz zadnja dva dana.

“Brine me da se situacija u Hrvatskoj može pogoršati i da postane epidemiološki opasna država glede ponovnog širenja virusa u Sloveniji”, kazao je ministar Tomaž Gantar u sinoćnjem razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

“Ako bi došlo do povećanja zaraza u Sloveniji i otkriveno da se radi o slučajevima unesenim iz Hrvatske, ona bi odmah bila stavljena na crvenu listu epidemiološki nesigurnih država”, kazao je Gantar, upozorivši na slovenske turiste koji bi u tom slučaju nakon povratka morali u karantenu.

Hrvatska i dalje ‘epidemiološki sigurna zemlja’

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje – NIJZ u ponedjeljak je u priopćenju za javnost naveo da Hrvatska unatoč povećanju broja slučajeva zaraze zadnjih dana ostaje na listi epidemiološki sigurnih država.



Za tu kategoriju država iz kojih je moguć ulaz putnika u Sloveniju bez karantene i potvrde o negativnom testu na koronavirus ne starijem od tri dana NIJZ upotrebljava stroge ali transparentne kriterije koje Hrvatska ispunjava, navode u priopćenju.
Riječ je o tome da te države u sigurnoj epidemiološkoj zoni imaju manje od deset novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, te ukupno deset tisuća testova na milijun stanovnika.

Epidemiološka situacija u slovenskom okruženju i široj regiji bila je jedna od tema jučerašnjih razgovora slovenskog ministar vanjskih poslova Anžeta Logara i njegova austrijskog kolege Alexandera Schallenberga u Ljubljani.

Tom je prigodom Schallenberg, kako prenose slovenski mediji upozorio da “ako jedna država Schengenskog prostora otvara svoje granice, time preuzima odgovornost i za sve ostale”.

Logar i Schallenberg razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u EU, gospodarskim i političkim odnosima, manjinskim pitanjima, te problematici ilegalnih migracija, prenijeli su slovenski mediji.

Komentari