Slovenski ministar gospodarstva ostaje na dužnosti, oporba nije uspjela izglasati nepovjerenje

Slovenska Vlada

Slovenska oporba nije uspjela izglasati nepovjerenje članu vlade premijera Janeza Janše, pa ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek ostaje na dužnosti.

Glasovanje o smjeni Počivalšeka održalo se nakon maratonske parlamentarne rasprave. Za smjenu je glasalo 37 zastupnika oporbe, a 51 zastupnik vladajućih stranaka bio je protiv.

Interpelacija je pokrenuta zbog sumnji da je u poslovima nabave potrebne medicinske opreme za vrijeme epidemije covida-19, za koju je bio zadužen Počivalšek, bilo korpucije, pogodovanja pojedinim tvrtkama, preplaćivanja opreme i drugih nepravilnosti.

Počivalšek je predsjednik Stranke modernog centra (SMC) i jedan od glavnih koalicijskih partnera predsjednika vlade za kojega je dio oporbenih zastupnika u raspravi rekao da je pravi krivac za to što je bilo netransparentnih poslova s uvozom zaštitne opreme.



Počivalšek i zastupnici vladajućih stranaka tvrdili su da je nabavljena oprema u situaciji koja je bila kritična spašavala živote, da većih nepravilnosti nije bilo i da je jedini cilj interpelacije bio pokušaj da se destabilizira vlada.

Tri mjeseca od kako je četvorostranačka koalicija Janeza Janše stupila na dužnost oporbena ljevica najavljuje interpelacije protiv još nekih ministara u vladi koju optužuje za manipulacije ideološkim temama i navodni autoritarizam.

Komentari