Slovenska vlada donijela nove mjere za suzbijanje koronavirusa

Pixabay

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je u ponedjeljak nove mjere i odluke vezane uz kontrolu širenja zaraze koronavirusom, dok je slovenska vlada na Twitteru objavila da su u Sloveniji zaražene 23 osobe.

Vlada je na svom Twitter računu objavila da su do 14 sati u Sloveniji registrirana 23 slučaja zaraze koronavirusom, što znači da su tijekom dana zabilježena još četiri nova slučaja, te da je do sada testirano 1227 ljudi.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je nakon sastanka Vijeća da se s današnjim danom, zbog širenja virusa u Sloveniji, donose nove mjere za sprječavanje daljnjeg širenja infekcije. Između ostalog, uvodi se obvezno mjerenje temperature putnika koji slijeću na ljubljanski aerodrom, kontrole na eventualnu prisutnost zaraze uvode se i na granici s Italijom, iz proračuna se oslobađaju pričuve predviđene za izvanredne situacije, a u koordinaciji s EU-om će se za Sloveniju naručiti 500.000 zaštitnih maski.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju preko SMS poruka će biti obaviješteni o predviđenim mjerama zaštite, a sva domaćinstva dobit će i detaljna uputstva putem pošte.



Kako je dodao Šebeder, stručna je ocjena epidemiologa da u ovom trenutku zatvaranje vrtića i škola zbog većeg broja zaraženih koronavirusom nije potrebno, ali se zato postrožuje jučerašnja uredba o zabrani javnih okupljanja u zatvorenim prostorima u kojima je više od petsto osoba, pa se sada ta zabrana odnosi na okupljanja s više od sto ljudi, a predviđene su i kazne za prekršitelje.

Uz to, potvrdio je Šabeder, odlučeno je da će se svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima krajem tjedna u Planici održati bez publike, a isto tako i međunarodno natjecanje u alpskom skijanju “Pokal Vitranc” u Kranjskoj Gori, također ovoga tjedna.

Šabeder je kazao da su posebne mjere prevencije i zaštite uvedene na području pokrajina Bele krajine i Dolenjske, zbog slučaja liječnika iz Metlike koji je boravio u Italiji na skijanju, a nakon toga tri dana radio i bio u kontaktu s pacijentima te prenio infekciju na dva zdravstvena djelatnika. Također je nakon današnjeg sastanka potvrđeno da je među zaraženima sada sedam zdravstvenih djelatnika.

U ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) s današnjim je danom ukupno hospitalizirano 15 bolesnika s koronavirusom, u dobrom su stanju, a oni koji nemaju težih simptoma bolesti bit će otpušteni kući s uputstvima i biti pod redovnom liječničkom kontrolom, objasnili su u najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Slovenska vlada nastoji se pripremiti i za potencijalne gospodarske štete u slučaju da kriza oko koronavirusa potraje dulje.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek u ponedjeljak je kazao da je pripremljen zakonski paket za smanjivanje negativnih posljedica krize na gospodarstvo zbog koronavirusa u visini od čak 998 milijuna eura. Spreman je interventni zakon s kratkoročnim djelovanjem kojim bi vlada poduzećima omogućavala subvencije u visini 40 posto štete izazvane u radnom procesu zbog koronavirusa, a pripremaju se i dugoročne mjere za pomoć izvoznom gospodarskom sektoru i turizmu.

Počivalšek je dodao kako je potrebno precizirati uvjete odnosno kriterije za odobravanje takve pomoći i da je o tome već govorio s europskim povjerenikom za krizno upravljanje Janezom Lenačičem, budući da takve mjere treba uskladiti s pravilima EU-a.

Sastanku su, uz premijera vlade na odlasku Marjana Šareca, prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor te mandatar za sastav nove vlade Janez Janša.

Komentari