Slovenska javnost ogorčena zbog domjenka bez maski: Kad se u punoj dvorani okupi neka elita, onda pravila više očito ne vrijede

Screenshot

U svojevrstan politički skandal u Sloveniji razvio se događaj kojim je slovenski olimpijski odbor (OKS) u ponedjeljak navečer obilježio veliki uspjeh biciklista Primoža Rogliča i Tadeja Pogačara na Tour de Franceu, jer uzvanici na okupljanju nisu nosili maske.

Formalni povod za bogati domijenak na kojemu je, sudeći po objavljenim fotografijama iz velike dvorane “Union”, sudjelovalo više stotina sportaša, sportskih dužnosnika i političara, bio je posjet predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i prikupljanje donacija za zakladu “Miroslav Cerar”, kroz koju se financiraju perspektivni sportaši iz siromašnijih obiteljskih sredina. No u središtu je zapravo bilo obilježavanje fantastičnog podviga dvaju biciklista, koji su malu Sloveniju opet postavili na “sportsku mapu svijeta”, kako pišu slovenski mediji.

“Slovenija je mala država, ali je u sportu pravi div”, komplimentirao je Bach, a u zakladu za siromašne sportaše donirao je 100.000 dolara.

Sve je ostalo u znaku slavlja, dok u javnost nisu dospjele snimke koje otkrivaju da sudionici u velikom slavlju nisu nosili maske niti se držali fizičke distance, na što su uslijedile ogorčene reakcije javnosti, oporbe, ali i samog premijera Janeza Janše.

“Nošenje maski u zatvorenim prostorima je obvezno”, komentirao je u utorak Janša, čija je vlada prošli tjedan odredila da se zbog povećanog broja zaraza maske nose u svim školama i učionicama, ali i na otvorenim prostorima, gdje nije moguće držati fizičku distancu.

Posebno je ogorčenje izazvala činjenica da je na domjenku bila i ministrica obrazovanja Simona Kustec te nije nosila masku.

Traži se ostavka ministrice obrazovanja

Da je time dala “loš primjer” učenicima i cijeloj javnosti priznala je na konferenciji za novinare glavna infektologinja vlade Bojana Beović, a Kustec se zbog propusta odmah ispričala javnosti. No oporba traži da zbog tog gafa da ostavku na svoj položaj, a isto je zatražio i strukovni sindikat zaposlenih u školstvu i kulturi (SVIZ).

Još je ogorčenija oporba koja traži oštrije mjere protiv prekršitelja i opet optužuje Janšinu vladu za navodnu “hipokriziju” kad se radi o mjerama za borbu protiv koronavirusa.

“Nečuvena stvar zbog koje ministrica mora odstupiti. Vlada s jedne strane propisuje obvezno nošenje maski sedmogodišnjoj djeci, obvezno nošenje maski na ulici, a kad se u punoj dvorani Union okupi neka elita, onda ta pravila više očito ne vrijede”, kazao je čelnik stranke Ljevica (L) Luka Mesec.

Slične izjave dali su i čelnici ostalih stranaka iz oporbe, predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, te bivši premijeri Alenka Bratušek i Marjan Šarec.

Čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je prije dva mjeseca s premijerom i vladom potpisao poseban sporazum kojim je podebljana parlamentarna većina desnog centra, pokušava međutim obraniti vladu i ministricu obrazovanja.

“Trebalo bi u prvom redu sankcionirati one koji svakoga petka kruže oko parlamenta i ne nose maske, a tek onda možda kazniti i nekoga drugoga”, kazao je Janša, aludirajući na tzv. biciklističke prosvjede protiv aktualne vlade, koji se svakog petka održavaju u središtu Ljubljane, pred zgradom parlamenta.

Kako prenose slovenski mediji, oporba zbog ovog slučaja razmišlja o novoj interpelaciji protiv vlade zbog kršenja epidemioloških pravila, nakon što joj nisu uspjele interpelacije protiv ministara gospodarstva i unutarnjih poslova Zdravka Počivalšeka i Aleša Hojsa, te nakon što su najavili i interpelaciju protiv ministrice poljoprivrede Aleksandre Pivec, o čemu bi se parlament kroz mjesec dana ponovo morao izjašnjavati.

Komentari